Statistika pokazuje
1.3k

Samo Englezi efikasniji od BiH, Džeko najbolji strijelac kvalifikacija

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Napadačku moć Zmajeva sinoć je na najbolji mogući način osjetila i Grčka koja spada u red najboljih defanzivnih selekcija Starog kontinenta. Ipak, izabranici Safeta Sušića uspjeli su majstorima destrukcije dati tri gola.

U pet kvalifikacionih utakmica naš državni tim zatresao je suparničke mreže 18 puta. Od toga napadač Manchester Cityja Edin Džeko poenitirao je sedam puta, pet golova postigao je Vedad Ibišević, četiri Zvjezdan Misimović, dok je u dva navrata golmane drugih reprezentacija matirao Miralem Pjanić.

Statistika pokazuje kako naši reprezentativci postižu 3,6 golova po utakmici.

Što se tiče evropske zone kvalifikacija za SP samo su Englezi efikasniji od nas. Oni su u pet utakmica postigli 20 pogodaka, odnosno četiri po utakmici.

Mi dijelimo drugo mjesto sa Njemačkom. Nakon toga slijedi Holandija sa prosjekom 3,2 gola po utakmci. U top 5 spada i selekcija Crne Gore koja je u pet okršaja postigla 13 pogodaka.

Što se tiče liste strijelaca (evropske zone kvalifikacija) tu je na prvom mjestu naš reprezentativac Edin Džeko, koji je, kako smo već spomenuli, sedam puta pogodio, na drugom mjestu je reprezentativac Izraela Tomet Hemed sa šest postignutih golova, a na trećem mjestu je Vedad Ibišević sa pet golova. Deveti na listi je Zvjezdan Misimović koji je postigao četiri gola.