Najnesigurniji posao
8

Samo dva premijerligaša počela i završila prvi dio sezone s istim trenerom

K. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
FK Željezničar i FK Borac jedina su dva nogometna tima koja su s istim trenerom počela i završila prvu polusezonu u Premijer ligi BiH, dok je u drugim bh. klubovima prije ili kasnije došlo do promjene na trenerskoj poziciji.
Nakon 19. odigranih kola Amar Osim i Branislav Krunić jedina su dva trenera koja su uspjela preživjeti "pakao" trenerskog posla u BiH, a zanimljivo, čelnici trenutnog lidera Sarajeva u pretposljednjem kolu unatoč poprilično dobrim rezultatima uručili su otkaz treneru Husrefu Musemiću.

Poslije 11. odigranih kola, odnosno prve trećine nogometne Premijer lige BiH, sedam od 12 klubova promijenilo je svog trenera, a nešto više od dva mjeseca nakon toga, ta brojka je porasla na deset klubova.

Četiri tima prednjače kada su u pitanju odlaski s klupe, a to su Široki Brijeg, Mladost, Sloboda i Čelik koji su po tri puta tražili novo ime na mjestu šefa stručnog štaba. U Širokom Brijegu je na početku sezone na klupi sjedio Goce Sedolski, došao je i kratko se zadržao Denis Ćorić, a trenutno čini se siguran status ima Toni Karačić. Mile Lazarević, također kratko Marijan Bloudek i Milenko Bošnjaković sjedili su na klupi Slobode, dok su Mladost nakon Elvedina Beganovića trenirali Ibro Rahimić i Fahrudin Soblić. Na klupi Čelika na početku sezone je sjedio Hasan Özer, nakon njega Marko Babić, a posljednji je bio Slaviša Božićić.

U pomenutoj statistici ne računaju se treneri koji su bili prelazno rješenje između dva različita stručna štaba, pa je tako Zrinjski napravio samo jednu trenersku promjenu s odlaskom Harija Vukasa, privremeno je u klubu bio Nenad Gagro do dolaska Mladena Žižovića iz Radnika. Umjesto Žižovića na klupu Radnika je došao Slobodan Starčević, iako je to jedna od rijetkih neprinuđenih promjena, a novog trenera izabrao je FK Tuzla City koji je umjesto Mladena Bošnjaković na klupu doveo Elvira Baljića.

Na klupi Zvijezde 09 na početku sezone je bio Boris Savić, nakon kojeg je došao Adnan Zildžović, a promjenu na početku sezone napravio je i Velež koji je umjesto Ibre Rahimića na mjesto šefa stručnog štaba postavio Feđu Dudića. Na kraju, ovaj potez Veleža ispostavio se kao i najbolji od svih koji su pravili promjene na klupi, a najveće iznaneđenje napravili su čelnici lidera Sarajeva koji su u pretposljednjem kolu nakon poraza od Željezničara uručili otkaz Husrefu Musemiću.

Prema tome, samo su Amar Osim i Branislav Krunić uspjeli preživjeti "pakao" trenerskog posla Premijer lige BiH, a s obzirom na rezultate koji su timovi ostvarili u prvoj polusezoni, nema sumnje da će ovaj dvojac i drugu polusezonu započeti na klupama svojih trenutnih klubova.

Podsjećamo, nakon prvi 19. odigranih kola na prvom mjestu je Sarajevo sa 36 osvojenih bodova, jedan više od Željezničara i Borca.