Devet odlazaka
24

Apsurdi Premijer lige BiH: Nakon 11. utakmica samo pet klubova zadržalo trenera

K. H.
Husref Musemić, Hasan Ozer i Milenko Bošnjaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Husref Musemić, Hasan Ozer i Milenko Bošnjaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon 11 odigranih utakmica, odnosno prve trećine nogometne Premijer lige BiH, čak sedam od 12 klubova promijenilo je svog trenera. Trenutno prednjače Široki Brijeg i Čelik koji su dva puta promijenili trenera, a samo pet klubova ostalo je vjerno šefu stručnog štaba s kojim je počelo sezonu.

U ovoj poraznoj statistici na početku je bitno naglasiti, ali i pohvaliti klubove koji su ostali dosljedni treneru s kojim su počeli sezonu. Iako je iza nas tek 11 utakmica, samo su Željezničar (Amar Osim), Sarajevo (Husref Musemić), Zrinjski (Hari Vukas), Radnik (Mladen Žižović) i Borac (Branislav Krunić) još uvijek klubovi koje s klupe predvode treneri s kojima su počeli sezonu.

Ako se zadržimo barem malo na ovom parametru, onda možemo reći da su Osim, Vukas, Krunić i Žižović tokom dosadašnjem dijela sezone imali poprilično lagodnu situaciju kada je u pitanju njihova sigurnost na klupi, dok se u jednom trenutku treneru Sarajeva Husrefu Musemiću iz potpuno nejasnih razloga ozbiljno drmala trenerska pozicija. Posebno se to odnosi na period nakon evropskih utakmica i poraza Bordo tima u gradskom derbiju od Željezničara kada su čelnici kluba iz Titove 38b saopćenjem iskazali nezadovoljstvo igrom njihovih izabranika navodeći "naivnost u igri" kao osnovni argument za nezadovljstvo.

Musemić traži razum i solidarnost

Sarajevo je nakon toga zaigralo nešto bolje, ostvarili su četiri pobjede u Premijer ligi BiH i jednu u Kupu BiH, ali ni to nije bilo dovoljno da Musemić vrati povjerenje koje je duplom krunom maksimalno zaslužio, pa je nakon meča protiv Borca imao šta poručiti bh. javnosti, čelnicima kluba i navijačima.

"Kao što je rekao Zinedine Zidane, kada jednu utakmicu pobijedimo, dobro je, a čim jednu izgubimo, hajmo odmah smijeniti trenera. Evo, hoćete li da me smijenite? Smijenite me, radite šta hoćete. U čemu je problem? Šta je problem da se postavljaju takva pitanja nakon svih problema koje imamo. Mi smo Evropu odigrali vrlo korektno, nismo se obrukali, a nedostaje nam možda i najkvalitetnijih četiri-pet igrača od prošle godine. Koja to ekipa na svijetu može podnijeti? Meni ne treba da me neko brani, samo želim malo razuma, solidarnosti i podrške u smislu onoga što se dešava i što je stvarnost", rekao je tada Musemić.

Musemić je, sada se to slobodno može reći, sačuvao svoju poziciju na klupi Sarajeva iako je samo nekoliko nešto lošijih utakmica, između ostalih i one u Ligi prvaka i Evrospkoj ligi, bilo dovoljno da se zaboravi sve što je uradio kao trener Sarajeva, što je samo još jedan pokazatelj koliko je trenerska pozicija u BiH u svakom trenutku ugrožena.

Osim, Žižović i Krunić svoju sigurnost osigurali su izuzetno dobrim rezultatima shodno različitim klupskim ambicijama, dok je Vukasov Zrinjski na trenutke pokazao da se radi o izuzetno ozbiljnoj ekipi i da je da opipljive rezultate ipak potrebno vrijeme, što su u ovom hercegovačkom timu prepoznali i pružili su mu maksimalnu podršku i povjerenje.

Uzor na evropske klubove

Ipak, takva situacija nije i u ostalim bh. klubovima. Nakon samo 11 kola, a nakon neuspješnog nastupa u Evropskoj ligi, Širkoi Brijeg čak dva puta je promijenio trenera. Nakon odlaska Goceta Sedolskog, na klupu je došao Denis Ćorić ali ni on se nije previše zadržao i čini se da je "mir u kuću" tek vraćen dolaskom iskusnog Tonija Karačića koji je odmah na početku zabilježio neke odlične rezultate.

Dva trenera promijenio je i Čelik koji je sezonu počeo s Hasanom Ozerom na klupi i s njim su na početku imali odlične rezultate, no s prvom krizom rezultata ovaj turski trener napustio je kormilo crno-crvenih i na njegovo mjesto došao je hrvatski stručnjak Marko Babić koji se također nije previše zadržao na klupi Zeničana.

Također, s klupe premijerligaša otišli su Elvedin Beganović (Mladost), Boris Savić (Zvijezda 09), Ibro Rahimić (Velež), Mile Lazarević (Sloboda), a posljednji u nizu koji je napustio klupu kluba je bivši trener FK Tuzla City Milenko Bošnjaković koji je, kako kaže, "iz privatnih razloga" zamolio Azmira Husića da se povuče s klupe, što je prvi čovjek kluba na kraju i uvažio.

Dakle, nakon samo 11 utakmica, više od pola klubova iz Premijer lige BiH (58 posto) promijenilo je šefa stručnog štaba, a više je razloga zbog kojih se to desilo. Onaj suštinski definitivno je nepovjerenje i manjak podrške u relaciji trener-klub-navijači, gdje uzora jednostavno možemo i trebamo tražiti u većim evropskim klubovima koji većinom sistemski i bez previše odstupanja od procesa kroz čitavu sezonu pokušavaju doći do cilja kojeg su prije odigranog 1. kola postavili.