Nefer raspodjela novca
104

Samo četiri kluba iz Premiershipa plaćaju svojim radnicima životne troškove

N. K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Samo četiri od 20 klubova koji igraju u Premiershipu posluju u skladu s Living Wage fondacijom koja procjenjuje osiguravaju li poslodavci svim svojim zaposlenicima pokrivanje osnovnih životnih troškova, piše BBC.

Naime, velika većina čistača, čuvara, kuhara i ostalih uposlenika ne zarađuje dovoljno da pokrije životne troškove, dok su engleski klubovi iz elitnog ranga takmičenja u jednom prijelaznom roku potrošili više od milijardu funti na pojačanja.

"Sa svojom platom imam problema s prehranjivanjem porodice. Ukoliko uzmemo u obzir kolike su svote novca u nogometu, bilo bi sjajno vidjeti kako klubovi svojim zaposlenicima isplaćuju fer plate", rekao je jedan zaposlenik Manchester Uniteda.

Fondacija procjenjuje da plata koja bi pokrivala osnovne životne potrebe u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi devet funti po satu, a samo Chelsea, West Ham United, Liverpool i Everton posluju u skladu s tim u Premiershipu.

Podsjetimo, ekipe iz Premiershipa četvrto ljeto zaredom potrošili su više od milijardu funti na pojačanja i vjerovatno se na tome neće zaustaviti.

United je tako doveo Harryja Maguirea za 87, Arsenal je Nicolasa Pepea platio 80, Tottenham Tanguya Ndombelea 60, a Manchester City na Rodrija i Joaa Cancela potrošio čak 135 miliona eura. A to je samo dio transfera ovog ljeta u Premiershipu.