Na listi najutjecajnijih
623

Salah: Potrebno je mijenjati način na koji tretiramo žene u muslimanskom svijetu

Klix.ba
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Egipćanin Mohamed Salah pravi je primjer uspješnog nogometaša, ali i dobrog te skromnog čovjeka koji se zalaže za bolje tretiranje žena u muslimanskom svijetu.

Salah je jedan od najboljih i najpopularnijih nogometaša svijeta, svjestan je svog utjecaja, koji želi iskoristiti da napravi promjene. On se našao na naslovnici magazina TIME kao jedna od najutjecajnijih osoba svijeta, a u intervjuu je govorio o važnosti jednakosti spolova.

"Mislim da trebamo promijeniti način na koji tretiramo žene u našoj kulturi.To nije opcija, podržavam žene više nego ranije, jer osjećam da zaslužuju više od onog što im se daje danas", izjavio je Salah.

On je jedan od šest sportista na TIME-ovoj listi najutjecajnijih igrača u ovoj godini.

"Postati prvi Egipćanin koji se našao u ovoj situaciji. Niko ovo nije uspio ranije i zbog toga je ovo nešto posebno", objasio je nogometaš Liverpoola.

Ostali sportisti na listi najutjecajnijih je golfer Tiger Woods, NBA košarkaš LeBron James, američki nogometaš Alex Morgan, teniserka Naomi Osaka i atletičarka Caster Semenya. Između ostalih su tu profesionalni gamer Ninja (Richard Tyler Blevins), američki predsjednik Donald Trump i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

Ovo je prvi put da se Salah našao na ovoj listi, ali je Woods bio na njoj tri puta, dok je James uvršten četiri puta.