Nogomet
262

Safet Sušić za Klix.ba: Ne smatram se krivim ako ne odemo na Euro

Piše: Nedžad Jamaković
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Sada već bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić, koji je večeras smijenjen odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, u razgovoru za Klix.ba je rekao kako smatra da BiH još uvijek ima šanse da se plasira na Euro 2016.

"Nemam šta reći, to je odluka predsjednika i članova Izvršnog odbora NS BiH. Ja nisam želio otići jer smatram da još uvijek postoje šanse da se pobijedi u narednih barem pet od šest utakmica i da se ode na Euro", rekao je Sušić.

Pape ističe da je nepovjerenja bilo već nakon prvog poraza na startu kvalifikacija od Kipra.

"I tada je u hotelu Evropa održan sastanak te su i tada mnogi mislili da ću dobiti otkaz", naveo je.

Na upit da li će sada NS BiH morati da mu plati obeštećenje, odgovorio je:

"Ne razmišljam sada o tome. Ja ću svakako otići u Savez sutra da bih dobio rješenje o otkazu i da bi mi oni obrazložili taj potez".

Želio ići na Euro

Sušića smo pitali i da li se kaje što možda nije odstupio već nakon Svjetskog prvenstva.

"Ne. Ja sam želio nakon SP-a odvesti reprezentaciju i na Evropsko prvenstvo. Istina je da su nam sada umanjene šanse za to, ali one i dalje postoje. Nadam se da su članovi Izvršnog odbora donijeli ispravnu odluku. Ja se ne smatram krivim ako ne odemo na Euro, jer objektivno možemo pobijediti u pet utakmica i izboriti plasman", odgovorio je Sušić.

On je prihvatio činjenicu da je sinoćnja igra u Izraelu bila jako loša, baš kao i naša pozicija u grupi poslije četiri odigrana kola.

"Ja ne bježim od odgovornosti. Za rezultate su uvijek krivi selektor, a dio odgovornosti je i na igračima. Međutim, kada smo otišli na SP, ja nisam išao poo medijima i isticao se, baš kao ni moji igrači, već su to činili neki koji sa tim nisu imali bilo šta. Što se tiče sinoćnje igre, mi smo imali veliki peh da smo 15 dana ostali bez tri-četiri standardna igrača, a sigurno je da bismo sa njima bili daleko jači. U takvoj situaciji odigrali smo tako kako smo odigrali", naveo je Sušić.

Odbio Azerbejdžan

Na kraju je istakao da nikada nije imao problema sa igračima, te odbacio priče o njihovom bojkotu i slabijim igrama zbog toga što je on ostao na klupi Zmajeva i nakon SP-a. Nakon što je dobio otkaz na mjestu selektora, Sušić je još nekoliko dana ostati u Sarajevu, a onda otići u Pariz gdje će odmarati neko vrijeme.

"Neću praviti dugu pauzu. Bilo je nekih kontakata koje sam ja ranije odbijao, poput ponuda da preuzmem klupu Azerbejdžana ili Galatasarayja, no sada ću neku od tih ponuda vjerovatno prihvatiti. Neću žuriti, ali neću ni predugo odmarati", zaključio je Safet Sušić.