Nogomet
265

Safet Sušić: Siguran sam da ćemo pobijediti Kipar, poraz od Belgije neće utjecati na igrače

Piše: D. B.
Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH večeras igra treću kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a protivnik je reprezentacija Kipra. Bivši selektor Zmajeva Safet Sušić uvjeren je u sigurnu pobjedu.

Nakon teškog poraza u Briselu od reprezentacije Belgije, uslijedile su kritike na račun sistema igre i odabira pojedinih igrača, kao i zalaganje kompletne ekipe. Međutim, Sušić smatra da krivce ne treba tražiti, nego je važno fokusirati se na utakmice koje dolaze.

"Kod nas je uvijek kriv selektor, ali on ne može ništa kada najbolji igrači odigraju katastrofalno. Sad je Meša ispao glavni krivac, dok su igrači na neki način zaštićeni. Kada se utakmica odigra onako loše, tu trener ništa ne može. Što se tiče postavke igre, Mešu je možda zavaralo to što su Belgijancima nedostajali neki igrači, tako da je formaciju postavio napadački vjerovatno u želji da pokuša iznenaditi protivnika. Nažalost, nije uspio, ali treba imati u vidu da je Belgija već dugo jedna od najboljih reprezentacija svijeta, što je i dokazala, a i favorit je u grupi. Nije sramota od njih izgubiti npr. 2:0, ali je rezultat 4:0 pomalo previsok. Međutim, idemo dalje, pobjedom protiv Kipra i bodom protiv Grčke bismo bili u dobroj poziciji za osvajanje tog drugog mjesta", izjavio je Sušić za portal Klix.ba.

Protiv Belgije je u reprezentaciji BiH debitovao Mato Jajalo, na čiji je nastup bilo kritika. Postavljalo se pitanje i da li je zaista bilo potrebe da debituje u tako važnoj i teškoj utakmici.

"Jajala ne poznajem najbolje, gledao sam ga nekoliko puta dok je igrao za FK Sarajevo. Meša sigurno zna zašto ga je pozvao i zašto mu je priliku dao od prve minute. Možda je želio igrati ofanzivnije, a možda i nije imao bolja rješenja u tom trenutku. Vidio sam da mnogi kao jednog od krivaca izdvajaju Jajala, što nije uredu. Čuo sam da će Meša izvesti isti sastav protiv Kipra, mislim da je to dobar potez", rekao je bivši selektor.

Reprezentacija Kipra je u prošlom kvalifikacijskom ciklusu pobijedila BiH u Zenici, a ti izgubljeni bodovi su Zmajeve koštali plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Isti scenarij se neće ponoviti, uvjeren je Pape.

"Svi se često vraćamo na tu utakmicu s Kiprom iz prošlog ciklusa. Dobro smo počeli, činilo se da ćemo je riješiti u našu korist, no, stvari su krenule naopako. Izgubili smo, ali smo ih dobili na Kipru. Siguran sam da ćemo ih pobijediti i večeras, ne vjerujem da će poraz od Belgije, iako visok, imati negativan utjecaj na naše nogometaše", završio je Sušić.

Utakmica BiH - Kipar se igra večeras na stadionu Bilino Polje u Zenici od 20:45 sati.