Nogomet
0

Sušić: Na Messija neću staviti "flaster" da ga naš igrač ne bi sanjao i 15 dana poslije

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, pozvao je za prijateljsku utakmicu sa Argentinom 18. novembra u St. Louisu 18 igrača.

Pozive je, kako kaže, uputio "samo igračima koji igraju u svojim klubovima“.

"Nisam htio više igrača da vodim u Ameriku. Njih 18 je dovoljno, jer ću tokom utakmice napraviti dvije do tri promjene. Neću eksperimentirati. Ne smijemo se obrukati. Plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu stekli smo svjetski ugled i ne smijemo ga izgubiti, odnosno moramo ga opravdati u svakoj narednoj utakmici“, istakao je Sušić za agenciju Anadolija. Nije siguran da li će u duelu sa Lionelom Messijem i društvom moći računati na Senada Lulića iz Lazija.

"Lulić nije počeo da igra, ali i ako ne bude spreman za meč 17 igrača bit će nam dovoljno“, kazao je Sušić naglasivši:

"Vjerovatno, protiv super jake Argentine igrat ćemo malo drugačije nego inače. Možda ću jednog igrača iz sredine terena žrtvovati, kako bismo pazili više na Messija. Velemajstora poput njega pustiti slobodno bilo bi ravno samoubistvu. Sigurno je i da mu neću staviti klasični 'flaster', da ga striktno čuva 90 minuta, pa da ga taj naš igrač sanja 15 dana poslije“.

Sušić se nada da se BiH može suprotstaviti i Argentini na adekvatan način, te izboriti povoljan rezultat.

"Imamo dobru reprezentaciju i ne treba da se plašimo bilo koga. Jasno je da trebamo ostati čvrsto na zemlji. Argentina je favorit i kvalitetniji su od nas, ali velikim zalaganjem na terenu nismo bez šansi da ostanemo neporaženi protiv tako velike reprezentacije. Nama se ništa nije slučajno dešavalo, pa ni plasman na Mundijal, kojeg smo stekli predanim radom i trudom. Dakle, sada smo u vrhu i tu želimo i ostati, a ostati možemo samo ako ravnopravno igramo i sa najboljima“, tvrdi  Sušić, koji je dodao i da je rano govoriti o ambicijama na SP dok ne vidi sa kojim selekcijama će BiH biti u grupi:

"Godi nam sve što čitamo o sebi proteklih dana, pa i pohvale najznačajnijih ljudi iz evropskog fudbala poput Francka Riberyja, Karl-Heinz Rummeniggea, i drugih… I to je dodatna obaveza da budemo još bolji“.   

Sušić kaže da će Riberyjeva Francuska eliminirati Ukrajinu u baražu i plasirati se na SP.

"Francuska je snažna ekipa i Ukrajinci nemaju većih šansi u duelu sa njima. Isti je slučaj i sa Hrvatskom. Naši susjedi ne bi trebali imati problema u dvomeču sa Islanđanima, tako da očekujemo da se sa svojim prijateljima vidimo na žrijebu grupa za SP u Brazilu. Što se tiče preostale dvije utakmice iz evropskog baraža neizvjesno će biti u sudaru Portugal – Švedska, ali i Grčka – Rumunija. Šteta je što će Cristiano Ronaldo ili Zlatan Ibrahimić morati ostati kući i neće biti učesnik SP“, rekao je Sušić za Anadoliju.

Prvi i posljednji susret sa najboljom selekcijom Argentine BiH je igrala 14. maja sada već davne 1998. godine u Cordobi, kada su popularni Gaučosi slavili sa visokih 5:0.