Napušta Austriju
0

VIDEO / Sadović: U Bundesligi bih privukao Sušićevu pažnju

Piše: E. Isanović
Mirnel Sadović napušta Wiener
Mirnel Sadović napušta Wiener
Mirnel Sadović je u nedavno završenoj polusezoni austrijskog prvenstva postigao sedam golova za Wiener Neustadt. Nekadšnji bh. reprezentativac i nogometaš FK Sarajevo boravi ovih dana u glavnom gradu BiH. Iskoristili smo priliku i razgovarali s njim. Na početku nam je naglasio da sigurno odlazi iz pomenutog kluba.

“Predsjednik je preselio u Sturm zbog toga što od lokalnih vlasti nije dobio potrebne papire kako bi započeo izgradnju stadiona. Tamo su ga dočekali raširenih ruku. Devet igrača napušta Wiener Neustadta. Predviđam da će se naredne sezone boriti za opstanak, jer će ostati samo mladi nogometaši. Sve u svemu nosim lijepe uspomene”, kaže Sadović.

Napominje da je proljetni dio sezone odigrao odlično.

“Ja sam nastupao kao polušpic, a poentirao sam sedam puta. Svojim igrama bih dao prolaznu ocjenu. Svi me pitaju gdje ću nastaviti karijeru. U ovom trenutku imam konkretne ponude iz Švicarske, Belgije, Holandije i Njemačke. Zvali su me i neki austrijski klubovi, ali bih želio promijeniti ligu. Da budem iskren, najviše bih volio igrati u Bundesligi. To nije nemoguće. Sve će se uskoro znati”, rekao je Sadović.

Mirnel podvlači da je Sturm sasvim zasluženo stigao do naslova prvaka, a osvrnuo se i na jedanaesterac koji je dosuđen za aktuelne šampione u sudaru sa Wienerom.

“Po mom mišljenju, bili su najbolji. Muratović je jedan od najzaslužnijih za takav rasplet. Često je ulazio sa klupe i postizao golove. No, digla se velika prašina oko kaznenog udarca kojeg je skrivio Edin Salkić kada su igrali Wiener i Sturm. Naime, on je igrao za mladu reprezentaciju Austrije. U to vrijeme svi mediji pisali su o njemu u superlativu. Međutim, kada je igrao rukom u svom šesnaestercu i možda odlučio prvaka situacija se promijenila. Onda je za Austrijance postao Bosanac. Ipak, nakon detaljne istrage utvrđeno je da to nije učinio s namjerom”, ispričao nam je Sadović o dešavanjima u Austriji.

Sadović je prokomentarisao i svoj transfer u tim sa Koševa, prije nekoliko godina, koji se u posljednje vrijeme provlačio kroz medije.

“Istina je da je moj transfer u bordo tim sa finansijske strane, bio ogroman za bh. uslove. Sarajevo je Arminiji moralo platiti moje školovanje. Vidim da neki spominju da je najveći krivac Mirza Varešanović. Ne bih se složio s tom konstatacijom. I čelni ljudi kluba su trebali dobro vidjeti papire i shvatiti šta rade. Ne tražim alibi, ali ja sam u to vrijeme imao 21 godinu i zaista nisam znao šta je dogovoreno”, kazao je nekadašnji igrač FK Sarajevo.

Na kraju smo mu postavili pitanje o eventualnom pozivu u reprezentaciju.

“Ja sam konstantno igrao za U21 bh. nacionalni tim. Recimo da je u to vrijeme nastupao i Vedad Ibišević. Za vrijeme Ćirine ere dobio sam jedan poziv u A tim. Nažalost, nisam zaigrao. Što se tiče aktuelne situacije, moram biti iskren i reći da je konkurencija izuzetno kvalitetna. Ako bih dobio šansu, bio bih presretan. No, možda ću prije toga morati napraviti dobar transfer. Vjerujem da bi moj angažman u Bundesligu skrenuo Sušićevu pažnju”, zaključio je Sadović.