Nogomet
13

Sabatini napustio mjesto sportskog direktora Rome: Pjanićev odlazak je presudio

Klix.ba
Walter Sabatini (Foto: EPA)
Walter Sabatini (Foto: EPA)
Walter Sabatini je napustio mjesto sportskog direktora Rome gdje je boravio proteklih pet godina, piše Football Italia.

Sabatini je na konferenciji za medije kazao da je presudnu ulogu u njegovom odlasku načinio transfer Miralema Pjanića iz Rome u Juventus te je naglasio kako ga je jako zabolio i odlazak Erika Lamele u Tottenham na ljeto 2013. godine. On je želio da klub učini sve da zadrži te igrače. Na mjestu sportskog direktora Rome Sabatini je proveo pet godina, a prethodno je radio u Palermu i Laziju.

"Nekada sam definiran kao drska osoba. Nedavno sam izgubio igrača koji sada igra dobro i to je jedan od razloga zašto odlazim. Osjećam se loše zbog tog igrača, istražite malo i znat ćete na koga mislim. To je bio presudan trenutak i tada sam shavtio da više ne mogu biti sportski direktor Rome. Nije bilo lako prodati neke igrače, posebno Lamelu. To me ubilo", rekao je Sabatini iz čega se jasno može zaključiti da je igrač kojeg nije spomenuo imenom Miralem Pjanić.

U vrijeme Sabatinija Roma je prodala nekoliko izuzetnih igrača na kojima je jako puno profitirala. Tu su bili Miralem Pjanić, Marquinhos, Erik Lamela, Medhi Benatia, Adem Ljajić, a trenutno su u klubu Kostas Manolas, Radja Nainggolan, Kevin Strootman, Edin Džeko... Ipak, filozofija čelništva kluba više ne odgovara Sabatiniju.

"Napuštam Romu jer je pomijenila neka pravila. Želim svoj fudbal, ali je teško adaptirati se na nove kriterije. Klub ističe neke statističke podatke, dok ja živim po instiktu i imaginaciji. Brojevi mogu pomoći, ali nekada vas izdaju. Vjerujem onome što vidim kada primijetim fudbalera" kazao je Sabatini te dodao: "Ne znam zašto navijači ne mogu biti privrženi Perottiju, Salahu ili Džeki uprkos kritikama."

Sabatini je istakao da najviše žali što u njegovo vrijeme tim nije osvojio ligu te se nada da će to učiniti ove godine. "Možda neću fizički biti ovdje, ali moja duša će uvijek biti ovdje", rekao je Sabatini.