Oštar start
0

S kim lopte igramo? Savez u ulici Draže Mihailovića!

Piše: Bakir Tiro
Kad pomisliš da tenzije padaju. Da ljudi razmišljaju normalnije. Da dolaze bolji dani... Ni krivog, ni dužnog, nekada i iz nehata, u ovoj zemlji u glavu udari te bumerang!

Bumerang te toliko jako opali da te otrese o pod. Shvatiš da živiš u istoj državi sa takvim primitivcima da to graniči sa normalnim razumom. S kim mi živimo? Ma, šta živimo. S kim mi lopte igramo?

Tamo (dovoljno) daleko

Priču, kako tvrdi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, iz "boljeg dijela Bosne i Hercegovine" počet ću iz svog komšiluka. Upozorenje za mlađe čitaoce! Roditeljska pažnja!

Surfam malo po Internetu i rekoh odoh malo na oficijelnu stranicu Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Kontam, hajd' da vidim ima li šta interesantno. Nema interesantno, ali ima šokantno!

Uđem u rubriku "o savezu", pa odoh na "članovi saveza". Od vrha do dna piramida ustroja fudbala u BiH. Od državnog, preko dva entitetskih, do 10 kantonalnih u Federaciji BiH, odnosno sedam područnih saveza u Republici Srpskoj. Kad ono u mom komšiluku imam šta vidjeti. Od mene i mojih sugrađana tako blizu, a Bogu hvala "tamo (dovoljno) daleko".

Dakle, da konačno napišem šta me je šokiralo. Adresa Područnog fudbalskog saveza Istočno Sarajevo je ulica Draže Mihailovića bb, 71.123 Istočno Sarajevo. Nisam pogriješio. Ulica se zove, kako se zove, kako napisah, kako piše na oficijelnoj stranici N/FS BiH. Iz ove baze dolazio je doskorašnji član Predsjedništva N/FS BiH, Bogdan Čeko.

A mi? Svakodnevno pričamo o suživotu i igramo lopte sa lolama koji u svom prigradskom selu ulicu nazivaju po četničkom vojvodi i zločincu iz Drugog svjetskog rata! Naivno od nas, nema šta. A, oni? Pored klicanja Ratku Mladiću i sličnim monstrumima valjda misle da su i "retro zločinci" u modi.

Udarnici i rekorderi

U nastavku putovanja kroz, kako kaže generalni sekretar FS RS Rodoljub Petković, "boljeg dijela fudbalske BiH" mlađim čitaocima neće trebati roditeljska pažnja. Neće više biti riječi o ratnim ubicama. Pričat ćemo o neprijateljima fudbalske igre. Jedan od njih će ovih dana proslaviti 20 godina na funkciji. Petković, inače, uvijek blizak prijatelj predsjednicima FS RS, rekorder je po stažu na istom radnom mjestu u bh. fudbalu. No, uskoro mogao bi tražiti drugi posao.

Na predstojećim fudbalskim izborima u BiH ako iz RS pobijedi opcija odana čelništvu FK Borac, Petković i aktuelni predsjednik Mile Kovačević morat će pokupiti kofere iz FS RS. Inače, u RS odavno počelo je "rokanje" za funkcije u entitetskom i državnom Savezu.

Kovačević, shodno novonastaloj za njega kriznoj situaciji, proteklih mjeseci angažovao je sve svoje raspoložive glasačke snage. Dijelio im je dodatne funkcije šakom i kapom, pokušao iz sjene prevariti FIFA i UEFA. Nego, čujte ovo. Jedan od Kovačevićevih udarnika ima čak sedam funkcija u fudbalu cijele, ali kako Petković kaže i "boljeg dijela fudbalske BiH".

Zove se Radika Marić. Krenimo redom. Predsjednik je FK Gorica iz Pučila u Drugoj ligi RS. Profesionalni je sekretar Opštinskog FS Bijeljina. Član je Izvršnog odbora PFS Bijeljina. Član je Skupštine FS RS. Član je Skupštine N/FS BiH. Delegat je na utakmicama Premijer lige BiH. Komesar je Prve lige RS. Da li mu je jedno od radnih mjesta na adresi u nekoj od ulica Draže Mihailovića? To ne znam. Znam da živim u boljem i normalnijem dijelu BiH.