Oštar start
0

Srpska fudbalska salata: Mile šef izvukao uši malom Miletu

Piše: Bakir Tiro
U proteklih nekoliko dana veće gluposti od Mileta Kovačevića, predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske izrekao je samo Drago Kalabić, zastupnik SNSD-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Jedan od najvećih šovinista u državnom Parlamentu ponovo pričao je gluposti. Primitivac iz Prnjavora tvrdio je da su u menzi (gdje se on i njegove kolege parlamentarci hrane na račun nas poreskih obveznika) "sa jelovnika ukinuli srpsku salatu". Nije bilo prvi put da je Kalabić obmanuo javnost iz razloga da bi zavađao ljude u ovoj zemlje. Zbog ovakvih budala i njihovih otrovnih strelica koje skreću pažnju sa naših stvarnih životnih problema, besparice i siromaštva, teško da će se u ovoj zemlji stanje uskoro popraviti.

Kovačevićevo valjanje nebuloza

Najvažniji sporedni problem u BiH trenutno je u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. U samo dva dana on bi, srećom, mogao biti riješen.

"Ne prihvatamo uvođenje funkcije predsjednika. Za nas je prihvatljivo modifikovano Predsjedništvo Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH", decidno je tvrdio Kovačević poslije sastanka čelnika FS RS sa članovima Komiteta za normalizaciju N/FS BiH održanom u utorak (26. aprila) u Sarajevu, ali i nastavio valjati nebuloze: "FS RS će se i dalje nastaviti ponašati prema uputama posljednje Skupštine FS RS“, kazao je Kovačević, što je direktno značilo da delegati u Skupštini N/FS BiH iz FS RS ni na sjednici 26. maja neće prihvatiti usvajanje Statuta državnog Saveza, ultimativno predloženog od strane FIFA i UEFA.

Dakle, suspenzija našem fudbalu, nametnuta iz Niona i Ciriha, u tom slučaju, ne bi bila ukinuta. U klasičnoj zamjeni teza Kovačević se toliko zapetljao, pa je rekao i:
"Odluka Skupštine FS RS o odbijanju usvajanja Statuta N/FS BiH izuzetno je mudra i dobra za fudbal u RS".

Na pitanje šta je dobro u suspenziji N/FS BiH, to jeste ako FK Borac ne bude u mogućnosti igrati u Evropi, odgovorio je: "Ništa!"

Toliko o mudroj i dobroj odluci za fudbal u RS. No, iako je pričao o fudbalskom jednoumlju u RS, istog dana, ekspresno su reagovali iz FK Borac. I možda spasili bh. fudbal?!

Kumovi moćnici u akciji

Saznavši da je Kovačević sa saradnicima ponovo počeo sahranjivati Borčev plasman u Evropu stvar u svoje ruke definitivno preuzeo je Željko Kopanja, potpredsjednik lidera na premijerligaškoj tabeli i medijski magnat iz Banje Luke.

"Kume, mogu li Ivica Osim i članovi Komiteta za normalizaciju bh. fudbala sutra doći do tebe u kabinet? Ovi naši opet odbili usvajanje Statuta N/FS BiH", pričao je Kopanja kumu u utorak naveče dok se ovaj iz "slobodarskog" Mrkonjić Grada vraćao ka Banjoj Luci.

Da ne bude zabune. Nisam prisluškivao Kopanjin razgovor putem mobilnog telefona. Šalu na stranu. Lično mi ga je prepričao Željko koji je, ma šta ko mislio o njemu, uradio i puno dobrog za BiH.

Vratimo se raspletu "trilera". Pogađate, ko je kum? Da, on je Milorad Dodik, predsjednik RS. Najblaže rečeno, kontraverzni tamošnji vladar prihvatio je Kopanjinu sugestiju. Sutradan (srijeda, 27. aprila) u 16 sati dočekao je Osima, Duška Bajevića i Darka Ljubojevića u raskošnom kabinetu. Da stvar slučajno ne bi izmakla kontroli na sastanak naknadno pozvani su Kovačević i njegovi pajdaši iz FS RS.

Mile "šef" za nešto više od sat vremena na spomenutom skupu "malom" Miletu "izvukao je uši". A, onda? Kovačević, samo 24 sata nakon što je u Sarajevu opet odbio uvođenje funkcije predsjednika N/FS BiH, novinarima okupljenima ispred Dodikove utvrde, izjavio je:

"Jedan predsjednik N/FS BiH nije problem. Postoje druge stvari koje se trebaju posložiti. Puno je bitnije odrediti sistem po kojem bi se birao predsjednik", kazao je "mali" Mile.

Nesporno, Dodik nije postao pozitivac poslije interesne pomoći bh. fudbalu. Prije svega, trebao bi raspisati referendum o tome ko će uši izvući i Kalabiću, diletantu s početka naše priče. Krajnje je vrijeme da na ovom tlu svi skupa živimo bolje, da se manje mrzimo, jedni drugima više vjerujemo...

Puno bitnije nego li trenutna fudbalska nevolja koja nas je zadesila. Zar ne?