Nogomet
23

Rusiji i Kataru bi mogla biti oduzeta domaćinstva svjetskih prvenstava

Klix.ba
Domenico Scala (Foto: EPA)
Domenico Scala (Foto: EPA)
Prema riječima vodećeg zvaničnika FIFA-e Domenica Scale, ako se pojave dokazi o mitu, Rusija i Katar bi mogli izgubiti domaćinstva svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Rusija i Katar zasad odbacuju mogućnost da su uz pomoć mita dobili domaćinstva svjetskih prvenstava, a Scala je kazao da još uvijek nema dokaza o korupciji, no, ako se oni pojave, bit će i sankcija.

"Ako dođemo do dokaza da su domaćinstva svjetskih prvenstava Kataru i Rusiji dodijenjena zahvaljujući kupljenim glasovima, domaćinstva bi mogla biti otkazana. Do danas takvih dokaza nema", izjavio je Scala.

On je nešto slično izjavio i 2013. godine, ali se novi korupcijski skandal smatra ozbiljnim upozorenjem. Sedam FIFA-inih zvaničnika je uhapšeno u raciji u hotelu u Cirihu, gdje su odsjeli zbog predsjedničkiih izbora. Oni su među 14 ljudi koje zbog mita terete američke vlasti, a vjeruje se da je za 24 godine kao mito podijeljeno oko 150 miliona dolara.

Švicarske vlasti su pokrenule odvojenu istragu o tome kako su dodijeljena domaćinstva svjetskih prvenstava za 2018. i 2022. godinu.

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji je na toj funkciji od 1998. godine, prvo je dobio novi mandat u Cirihu, a četiri dana kasnije je dao ostavku zbog korupcijskog skandala.