Drugo kolo
97

Rusija savladala Egipat i došla na korak do osmine finala Svjetskog prvenstva

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Rusije pobijedila je u Sankt Peterburgu u okviru 2. kola Svjetskog prvenstva selekciju Egipta rezultatom 3:1.

Prvo poluvrijeme nije opravdalo očekivanja, a obje ekipe propustile su po jednu veliku priliku za postizanje gola.

Prvo je pokušaj Trezegueta prošao malo pokraj stative gola Rusije, a samo tri minute kasnije uzvratio je Samedov, koji je loptu poslao nekoliko centimetara iznad prečke.

Ipak, već u drugoj minuti nastavka Rusija je povela. Fathy je postigao nesretni autogol nakon što je skrenuo udarac koji je išao u njegovu mrežu.

Pola sata prije kraja meča domaćini Svjetskog prvenstva su u potpunosti potopili Egipćane.

Prvo je Čerišev udvostručio prednost na asistenciju Fernandesa, a tri minute kasnije Dzyuba je savladao golmana za velikih 3:0.

Rusi su se od tada opustili, što su iskoristili Egipćani. Prvo je Akinfeev pogledom ispratio loptu koja je otišla pored gola nakon udarca Trezegueta, a u 73. minuti sudija Caceres je dodijelio penal Egiptu nakon što je konsultovao VAR. Siguran s bijele tačke bio je Salah za konačnih 3:1.

Rusija sada ima šest bodova iz prva dva kola i u slučaju da Urugvaj sutra ne izgubi od Saudijske Arabije, već bi našli svoje mjesto u osmini finala Mundijala. Egipat je bez bodova te ima minimalne šanse za prolazak dalje ukoliko Saudijska Arabija pobijedi Urugvaj.

Tabela: