Nogomet
0

Rusi žele Capella za sljedećeg selektora

Totalsport
Fabio Capello (Foto: AP)
Fabio Capello (Foto: AP)
Sergej Fursenko, novi predsjednik Ruskog nogometnog saveza, bio je prošle sedmice u Londonu kako bi se sastao s talijanskim strategom Fabijom Capellom.

S selektorom reprezentacije Engleske, Fursenko je obavio neformalni razgovor prošle subote na Stamford Bridgeu, tokom prvenstvene utakmice između Chelseaja i Manchester Cityja.

Guardian prenosi informaciju iz lista Sovjetski Sport, prema kojoj Fursenko želi da Capello preuzme vođenje ruske reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Trenutni selektor Rusije, Nizozemac Guus Hiddink, ima ugoror s Ruskim nogometnim savezom do jula ove godine, a nakon toga će preuzeti vođenje Turske. Navodno postoji između pet i osam kandidata za izbornički posao u Rusiji, a Capello je jedan od njih.

Navodno je talijanski mag odgovorio učtivo Fursenku, ali ga i uputio da sve eventualne pregovore mora voditi s njegovim menadžerom. Članak također navodi da bi Capello u Rusiji zarađivao i više nego u Engleskoj. Iako mu je godišnja plaća na otoku 6 milion funti, 50 posto ''pojede'' porez, za razliku od Rusije, u kojoj je Hiddink imao godišnju neto plaću od 7 miliona eurabez poreznih davanja.

Ruski analitičari smatraju da bi Capello nakon Svjetskog prvenstva mogao napustiti kormilo engleske reprezentacije, jer ga živcira pažnja koju engleski mediji daju privatnom životu njegovih igrača. S druge strane, poznat po ''željeznoj disciplini'', Capello bi, uvjereni su u Rusiji, itekako znao dovesti u red rusku vrstu, koja je imala problema s nedisciplinom tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u kojima je Rusija na kraju ostala kratkih rukava u dodatnim kvalifikacijskim dvobojima protiv Slovenije.

Među ostalim kandidatima za preuzimanje Rusije, spominju se aktuelni selektor Italije Marcello Lippi i njegov sunarodnjak Luciano Spalletti, bivši trener Rome koji sada vodi ruski Zenit iz Sankt Peterburga.