Prijavljen i rasistički ispad
19

VIDEO / Rusi pretukli redare u "manjem incidentu"

Totalsport
U krugu Gradskog stadiona u Wroclawu, nakon pobjede (4-1) njihove reprezentacije nad Češkom u prvom nastupu na Euru, ruski su huligani masovno fizički napali i isprebijali nekolicinu zaštitara.

Četvorica službenika osiguranja zatražila su liječničku pomoć premda nije bilo težih ozljeda. Internetom kruži videosnimka incidenta na kojoj je vidljivo da jedan huligan volejem nogom udara redara dok ovaj leži na zemlji. Iz policijske su uprave u Wroclawu, međutim, nastojali sniziti tenzije.

"Prebijanje redara trajalo je par dinamičnih minuta. Nazvao bih to manjim incidentom", izjavio je policijski glasnogovornik Pawel Petrykowski. "Manji incident" je pod istragom, no hapšenja nije bilo i neće biti.

Veći bi problem Ruski nogometni savez mogao imati zbog rasističkog ispada dijela svojih navijača koji su tokom utakmice rasističkim pokličima vrijeđali Theodora Gebrea Selassiea, tamnoputog desnoga bočnog češke reprezentacije porijeklom iz Etiopije.

Evropskoj su nogometnoj federaciji (UEFA) incident prijavili iz FARE-a, Evropskog udruženja za suzbijanje rasizma u nogometu. Prijavljeni su i navijači koji su raskrilili zastavu s natpisom Rusko Carstvo. Iz FARE-a i taj čin smatraju nacionalističkim ispadom.