"Bitka za Varšavu"
10

Oko 200 uhapšenih u okršajima ruskih i poljskih huligana

Totalsport
Iz Varšavske su policijske uprave potvrdili da su u žestokim fizičkim obračunima domaćih i ruskih nogometnih navijača uoči dvoboja dviju reprezentacija u drugom kolu grupe A Eura, uhapsili više od 183 huligana, dok je deset navijača povrijeđeno.

Prvi se incident dogodio uoči početka utakmice, prilikom pohoda više hiljada ruskih navijača prema Nacionalnom stadionu u Varšavi. Rusi su u tom procesu nosili nacionalistička obilježlja i izvikivali nacionalističke parole, što je iziritiralo mnogobrojne navijače domaće ekipe.

Masovni i serija manjih obračuna odigrali su se potom u navijačkoj zoni na Placu Defilad. Izvještaji iz Poljske govore da je policija morala, da bi zaustavila nerede većih razmjera, upotrijebiti vodene topove i gumene metke.

"Među privedenim osobama ima Poljaka i Rusa. Sedmorica je povrijeđenih Poljaka, a trojica Rusa. Prema našim spoznajama, niko od njih nije u životnoj opasnosti", saopćili su iz policije dodavši:

"Istražni postupak i dalje traje. Provjeravamo videozapise s našega nadzornog sistema, planiranimo identificirati još počinitelja nereda te ih privesti pred lice pravde."