Kako se plasirati na EURO?
0

ANALIZA / Rumuni su nam dužnici, oprez sa Bjelorusima

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Možemo! Poklič je koji se čuo nakon izvlačenja parova u kvalifikacionoj grupi za plasman na EURO 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Kao što je poznato naši suparnici su Francuska, Rumunija, Bjelorusija, Albanija i Luksemburg. Već smo analizirali Francusku. Sada ćemo pokušati približiti ostale suparnike u grupi.

Rumunija

Iako se nisu plasirali na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku to nikako ne smije da nas zavara. Naime, suvereno su prošli kroz kvalifikacije za EURO 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Tada su u grupi sa Holandijom, Bugarskom, Bjelorusijom, Albanijom, Slovenijom i Luksemburgom bili prvi. Omjer je bio 12 pobjeda, 2 remija i jedan poraz. Kao što vidite tada su igrali sa tri reprezentacije koje će im biti rivali i u ovim kvalifikacijama. Sa nama su igrali dva puta i zabilježili isto toliko pobjeda. Na Koševu je bilo 3-0, a u Rumuniji 2-0. Vjerovatno je zbog toga njihov selektor izjavio kako se ne boje bh. reprezentacije.

Adrian Mutu je prva zvijezda reprezentacije. Zahvaljujući njegovim golovima Fiorentina je brzo nadoknadila odlazak Tonija. Svakako treba spomenuti da mu je karijera obilježena skandalima. Uz Mutua igrač svjetske klase je i Interov Christian Chivu. Rumunija je trenutno na 38 mjestu na FIFA ranking listi. Učestvovali su na sedam Svjetskih prvenstava , a četvrtfinale 1994. je najveći uspjeh. Što se tiče Evropskih prvenstava zabilježili su četiri nastupa. Najveći uspjeh – četvrtfinale 2000.

Bjelorusija

Selektor Hrvatske je odmah nakon izvlačenja poručio Safetu Sušiću – oprez sa Bjelorusijom. Hrvati su se namučili sa njima. Bjelorusi su sastav u usponu. Neke utakmice tijesno su gubili, ali su ostavili snažan dojam. Lako su nokautirali Andoru, savladali Kazahstan, dobro se nosili sa Ukrajinom. Kostur reprezentacije čine igrači iz BATE Borisov. Najveća zvijezda je Hleb, kao i selektor Bernd Stange. Upravo je šef državne nogometne selekcije Bjelorusije najzaslužniji za njihov napredak.

Za njega kažu da je uvijek spreman napraviti zamku za suparnika. U Minsku je otkrio i ljubav prema hokeju na ledu, čak napominje da se dosta toga iz tog sporta može prenijeti na nogomet. Selektor je postao još 1982. godine kada je trenirao DDR. Bio je i prvi šef struke Omana. Radio je i kao šef državne selekcije Iraka. Sve je počelo u klubu Carl Zeiss Jena.

Albanija

Upravo smo sa Albanijom odigrali prvu zvaničnu prijateljsku utakmicu. Izgubili smo 2-0. Znaju biti izuzetno nezgodni na svom travnjaku. Namučili su Portugal u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (osvojili sedam bodova), dok su kvalifikacije za EURO 2008. završili na petom mjestu. Bili su bolji od Slovenije. Selektor je Josip Kuže, a pomaže mu Bosanac Džemal Mustedanagić. Trenutno su na 97. mjestu FIFA-ine ranking liste. Uz maksimalan pristup možemo do maksimalnih šest bodova.

Luksemburg

Reprezentacija koja može nanijeti štetu svakoj selekciji ukoliko se potcijeni. Igrali smo tri puta s njima. Pobijedili sva tri dvoboja (jedan prijateljski meč). No, nije bilo lako. Nadamo se da će naši reprezentativci itekako ozbiljno shvatiti Luksemburg, jer svako opuštanje može biti kobno. Bilo kakav kiks u sudaru sa Luksemburgom udaljio bi nas od Poljske i Ukrajine. Zanimljvo je napomenuti da je naš reprezentativac Miralem Pjanić nastupao za mlađe selekcije Luksemburga. Trenutno su na 124. mjestu FIFA-ine ranking liste.