Nastavak Evropske lige
0

Rubin dočekuje Twente u Moskvi, promjenu traže i Bayer i Harkiv

Totalsport
Čelnici harkivskog Metalista i Bayer Leverkusena poslali su zahtjev Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) za promjenom termina njihove utakmica šesnaestine finala Evropske lige.

Dvoboj bi trebao početi u četvrtak u 22.05 sati prema lokalnom vremenu u Ukrajini, a prema prognozama u to bi se doba temperatura mogla spustiti na 16 Celzijevih stepeni ispod nule. Stoga dvije ekipe traže da se utakmica odigra u poslijepodnevnim satima.

"Predložili smo raniji početak, kao i Harkiv. Promjena bi bila u interesu oba kluba", objasnio je glasnogovornik Bayera Dirk Mesch.

Prema pravilima, sudac može otkazati utakmicu ako su uvjeti za igru ekstremni, tačnije ako je temperatura zraka barem 15 stepeni u minusu. Kako očito postoji mogućnost da će takva biti u četvrtak u Harkivu, klubovi smatraju kako bi bilo mudrije pomaknuti početak, nego odgađati dvoboj.

I ruski Rubin je ranije zatražio da se njegova utakmica protiv Twentea premjesti u Voronež, grad na jugozapadu zemlje budući da su temperature u Kazanu ovih dana iznimno niske. UEFA je u ponedjeljak pristala premjestiti mjesto odigravanja, ali ne u Voronež, već u Moskvu, na stadion Lužniki. I početak ogleda je pomaknut dva sata unazad, tačnije u 19 sati.