Evropska liga
0

City protiv Arisa za prolaz dalje, Young Boysi brane prednost u St. Petersburgu

Sarajevo-x.com
Večeras je na rasporedu četrnaest uzvratnih susreta šesnaestine finala Evropske lige, nakon čega će biti poznati učesnici osmine finala ovog UEFA-inog takmičenja. Neke ekipe su večeras pod imperativom pobjede ukoliko žele nastavak takmičenja u Evropi, dok će druge pokušati odbraniti stečeno vodstvo i dobre rezultate iz prvih utakmica kako bi ispunile isti cilj.

U utorak je prolaz dalje osigurao moskovski CSKA u kojem igra bh. reprezentativac Elvir Rahimić. Moskovljani su u dvije utakmice bili bolji protivnik i prošli u osminu finala rezultatom 2:1. Muslimovićev gol za PAOK u drugoj utakmici nije bio dovoljan za slavlje grčke ekipe.

Druga utakmica uzvrata šenaestine finala je odigrana u srijedu navečer, kada je Porto dočekao Sevillu koja je pobijedila rezultatom 1:0. No, u prvoj je utakmici Porto slavio rezultatom 2:1, tako da je portugalska ekipa prošla u osminu finala zbog više postignutih golova na gostujućem terenu.

Večeras će u centru pažnje bh. javnosti će biti utakmica na Eastlandsu, gdje Manchester City, u kojem igra bh. reprezentativac Edin Džeko, samo pobjedom nad Arisom može osigurati prolaz dalje. Prva utakmica je završena rezultatom 0:0.

Utakmica Zenita i Young Boysa je interesantna zbog toga što u švicarskoj ekipi igra naš Senad Lulić. Prvi susret je završen rezultatom 2:1 u korist Young Boysa. Prvi od dva gola za pobjedu švicarske ekipe je djelo Lulića. Njegova ekipa će pokušati odbraniti svoju prednost u St. Petersburgu čime bi se osigurao nastavak takmičenja.

Twente je u prvoj utakmici na gostujućem terenu bio bolji od Rubina rezultatom 2:0. Pravi pristup večerašnjoj utakmici bi holandskoj ekipi vrlo lako mogao donijeti prolaz u osminu finala, mada se Rubin nikada ne smije potcijeniti.

Leverkusen bi večeras mogao utakmicu odigrati u kombinovanom sastavu, jer je njemačka ekipa odigrala odličnu utakmicu na gostovanju kod Metalista i pobijedila rezultatom 4:0. Prolaz dalje vjerovatno nije upitan.

Španski Villarreal će na svom terenu imati dobru priliku za prolaz u osminu finala Evropske lige. Za to je potrebna bilo kakva pobjeda protiv talijanskog Napolija, jer je prva utakmica u Napulju završena rezultatom 0:0. Ukoliko gosti prvi postignu gol, situacija bi se mogla zakomplikovati jer se talijanska ekipa zna odlično braniti, ali i zaprijetiti opasnim kontranapadima.

Ajax bi također trebao imati lak posao protiv Anderlechta, jer je kao gost u prvoj utakmici slavio sa ubjedljivih 3:0.

Lech iz Poznana, za koji nastupa naš Semir Štilić, morati će odigrati dobru utakmicu u Portugalu protiv Brage. Pobjeda od 1:0 na domaćem terenu ne garantuje prolaz dalje poljskoj ekipi.

Ukrajinski Dynamo Kyiv je također vrlo vjerovatno osigurao prolaz dalje, jer je na gostovanju u Turskoj kod Besiktasa zabilježio uvjerljivu pobjedu rezultatom 4:1. U uzvratnom susretu na domaćem terenu ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Zanimljivo će biti u Stuttgartu gdje istoimeni klub dočekuje Benficu koja je u prvom susretu na svom terenu bila bolja rezultatom 2:1.

Velika borba se očekuje u utakmici između PSG-a i BATE Borisova. Prva utakmica u Bjelorusiji je završena rezultatom 2:2, a PSG je u nešto boljoj poziciji.

Sporting će u dobroj atmosferi dočekati škotski Rangers. Portugalci su ostvarili dobar rezultat u prvom susretu odigravši 1:1. Gol u gostima bi mogao biti zlata vrijedan.

Liverpool će sezonu pokušati spasiti što boljim plasmanom u Evropskoj ligi. Za to će im prvo trebati pobjeda protiv Sparte na Anfieldu kako bi se našli u osmini finala.

Moskovski Spartak je domaćin ekipi Basela. Moskovljani su u jako dobroj poziciji, jer su na gostovanju u Švicarskoj pobijedili razultatom 3:2.

Holandski PSV će na svom terenu pokušati odbraniti rezultat protiv Lillea, a pobjeda bi bila idealno rješenje. Prva utakmica u Francuskoj je završena rezultatom 2:2.

Televizija OBN je obezbijedila dva prenosa. Gledatelji će od 19 sati moći pratiti utakmicu Liverpoola i Sparte, dok će od 21 sat uživati u susretu Manchester Cityja i Arisa.

Šesnaestina finala Evropske lige, uzvratni susreti:

Zenit - Young Boys (17:00) PSV - Lille (19:00) Leverkusen - Metalist (19:00) Spartak Moskva - Basel (19:00) Sporting - Rangers (19:00) Liverpool - Sparta Praha (19:00) Villarreal - Napoli (21:05) Ajax - Anderlecht (21:05) Twente - Rubin (21:05) Stuttgart - Benfica (21:05) Braga - Lech (21:05) PSG - BATE (21:05) Dynamo Kyiv - Bešiktaš (21:05) Man. City - Aris (21:05)