Posjekotina na milimetar od arterije
4

Rooneyjeva povreda je mogla biti kobna

Totalsport
Wayne Rooney
Wayne Rooney
U 2. kolu engleskog nogometnog prvenstva u meču protiv Fulhama napadač Manchester Uniteda Wayne Rooney teško je povrijeđen. Na nogu mu je neoprezno nagazio Hugo Rodallega i napravio mu duboku posjekotinu na butnom mišiću.

Rooney je s Old Trafforda morao biti iznesen na nosilima, a slavnom napadaču liječnici su kasnije otkrili da je povreda mogla biti fatalna. Naime, da je posjekotina na njegovoj nozi bila samo malo dublja zahvatila bi mu femoralnu arteriju.

Ukoliko se posjekotina femoralne arterije ne tretira kako treba, pacijent može iskrvariti u roku od 10 minuta otkako je došlo do njenog puknuća, pa se može reći da je Rooney bio u životnoj opasnosti.

"Imao sam sreće, iskreno, jer je posjekotina bila milimetar od moje arterije. Hvala Bogu da sam imao sreće. Nije me boljelo uopće i sudiji sam podigao nogu i pokazao da mi treba liječnik" rekao je Rooney i dodao:

"Taj dan mi je sin bio na tribinama i nisam želio da me vidi kako me na nosilima iznose s terena, ali doktor mi je rekao da bi bilo jednostavno preriskantno da hodam".