Crni niz
0

Rooney već 145 dana bez gola

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Dvije super-uvjerljive 6-0 pobjede (protiv West Bromwich Albiona i Wigana) ponovno su potvrdile Chelsea, branitelja naslova u engleskom nogometnom prvenstvu, kao glavnog favorita za novi Premiershipov naslov.

Raspucali su se Drogba i Malouda (obojica po tri gola), Anelka i Kalou (svaki po dva), Chelseajev napad je izvrsno raspoložen i svaka utakmica najavljuje spektakl i golijadu.

Slično se pred početak sezone očekivalo i od Manchester Uniteda i, konkretnije, Waynea Rooneyja koji je do povrede pred kraj prošle sezone bio vodeći strijelac lige. U konačnici ga je prestigao baš Didier Drogba (32 utakmice, 29 golova), dok je Rooney u jednakom broju odigranih susreta postigao tri gola manje.

I dok je Drogba nastavio sa starim navikama, Rooney se u potpunosti "izgubio". Statistika će reći da 18 sati, ili 145 dana, ili 13 utakmica, svejedno je, nije postigao niti jedan gol.

Od razočaranja na Svjetskome prvenstvu do nekonkretnosti u napadu (odigrao jednu utakmicu, tačnije 63 minute protiv Newcastlea, bez gola) početkom ove sezone, Rooney je postao sjenka igrača o kojem se najviše pričalo u uvodnom dijelu prošlog Premiershipovog izdanja i u kojeg su Englezi polagali najveće nade na Mundijalu.

Teško je reći koliko je šansi 55 milionaa eura po Transfermarktu vrijedni napadač zapucao od kada mu traje golgeterski post, no strši podatak da u 13 utakmica baš niti jednom nije zatresao mrežu. I ono najgore, crni niz još je uvijek "živ".