Pala i Barcelona
0

VIDEO / Ronaldo "kraljevima" u produžetku donio Kup kralja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši madridskog Reala pobjednici su španskog Kupa kralja. Ovu titulu su osvojili na najbolji način, pobjedom u finalu protiv najljućeg rivala, ekipe Barcelone, i to nakon produžetaka. Susret je odigran u Valenciji, na stadionu Mestalla.

Titulu pobjednika kupa je "kraljevima" donio Cristiano Ronaldo, koji je nakon sjajnog centaršuta Di Marie glavom pogodio u 103. minuti za, ispostavit će se, veliku pobjedu. Nakon postignutog gola nogometaši Reala znalački su čuvali rezultat, ne dozvolivši Barceloni da stvori puno prilika. Ova titula Madriđanima znači puno, posebno uzme li se u obzir da je Barcelona u posljednjih nekoliko sezona bila puno uspješnija.

Utakmica je otišla u produžetke nakon što je regularnih 90 minuta završeno rezultatom 0:0. U prvom je poluvremenu Real bio bolja ekipa, a u drugom su Katalonci došli na svoje, bili su bolji i stvarali prilike. Ipak, nisu ih uspjeli realizirati, te je na kraju, zasluženo, slavio Real.

Dodajmo da je asistent kod pogotka Ronalda, Di Maria, u posljednjim trenucima susreta zaradio i drugi žuti karton, ali tad je već bilo suviše kasno da bi Barcelona iskoristila tu prednost.

Madridski je klub ovom pobjedom došao do svog 18. trijumfa u Kupu kralja, prvog nakon 1993. godine. Jose Mourinho osvojio je prvi trofej s Realom, te prvi put kao trener Reala pobijedio Barcelonu.

Real je također Barcelonu pobijedio prvi put nakon maja 2008. godine. U šest prvenstvenih utakmica potom Barcelona je slavila pet uvjerljivih pobjeda uz prvenstveni remi (1-1) prošlog vikenda. Realu je ovo prvi trofej nakon naslova prvaka osvojenog 2008. godine.

Ljubitelji nogometa moći će uživati u narednih 14 dana u još dva El Clasica, budući da se Real i Barcelona sastaju u polufinalu Lige prvaka. Prvu je titulu, osvajača Kupa, osvojio Real, Barca će najvjerovatnije uzeti prvenstvo, te će ovaj okršaj u Ligi prvaka biti maksimalno uzbudljiv i predstavljat će svojevrsnu majstoricu.

Finale Kupa kralja, stadion Mestalla, Valencia:

Barcelona - Real Madrid 0:1 (Ronaldo 103)