Nogomet
1

Ronaldo i Xabi Alonso sljedeći na redu za produženje u Realu

Totalsport
Ronaldo
Ronaldo
Prema pisanju Marce, u Real Madridu spremaju produženje ugovora s novim istaknutim nogometašima Cristianom Ronaldom i Xabijem Alonsom.

Real je ranije ovog ljeta produžio saradnju s Alvarom Arbeloom, Raulom Albiolom i Angelom di Marijom, a sada su na red došla nova dva oslonca ekipe Josea Mourinha.

Marca navodi kako je Mourinho zatražio od Reala da potpiše Xabija do 2016. godine, jednako dugo koliko i njegov ugovor s kraljevskim klubom vrijedi.

No, španski sportski dnevnik ističe kako bi moglo doći do problema oko produženja Ronaldovog ugovora koji ističe 2015. godine. Ronaldo je u Real stigao iz Manchester Uniteda 2009. godine i potpisao je ugovor pod takozvanim Beckhamovim zakonom, koji stranim nogometašima s bogatim ugovorima omogućuje porezne olakšice.

Međutim, novi bi Ronaldov ugovor bio oporezovan prema najobičnijim španskim zakonima koji kače svakog drugog španskog državljanina, što znači veliki porast troškova za Real. Ronaldov ugovor, koji trenutno Portugalcu donosi zaradu od 12 miliona eura godišnje, prema novom bi sistemu oprezivanja Real koštao 15 miliona eura.