Kao mali trenirao rukomet
199

Rođeni Zeničanin odveo Hrvate na Euro: Napustili smo dom zbog rata 1992. godine

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Hrvatske je sinoć pobijedila Armeniju rezultatom 1:0 te se tako plasirala na šesto uzastopno Evropsko prvenstvo.

Gol odluke je postigao Ante Budimir u 43. minuti susreta nakon asistencije Borne Sose, a rezultat se do kraja nije mijenjao te je Hrvatska slavila plasman na Euro u Njemačkoj sljedeće godine.

Junak Vatrenih je bio iskusni 32-godišnji napadač koji je rođen u Zenici, ali samo zato što je tamo najbliža bolnica. On je iz sela Ozimica pokraj Žepča u Bosni i Hercegovini.

"Rat i sve okolnosti su utjecale na to da napustimo dom i 1992. dođemo u Veliku Goricu. Tata mi je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Mama Janja je sa mnom i dvije sestre Irenom i Renatom došla u Turopolje. Mama se žrtvovala za nas, sve nam je omogućila", ponosno je govorio Budimir koji je u jednoj fazi karijere trenirao i rukomet.

"Krenuo sam u ljeto 1998. godine kad je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Nogomet je uvijek bio prva ljubav iako sam imao kratki izlet u rukomet. Kad je Hrvatska osvojila zlato na SP-u u Portugalu 2003. godine, trenirao sam rukomet sedam dana, ali kad me trener htio registrovati, odlučio sam da je nogomet prva ljubav, dodao je Budimir.