Nogomet
17

Robijaši odlučni: Bojkot ostaje, jug je naš!

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je grupa Čelikovih navijača iz zeničkog naselja Blatuša polijepipa plakate na kojima poziva da se navijači okupe na današnjoj utakmici 7. kola Premijer lige protiv Željezničara i tako prekine bojkot, oglasila su grupa Robijaši i jasno poručila da nogometaši zeničkog kluba neće imati podršku s tribina.

"Neke stvari mladi čovjek nauči kod kuće i one ga vode kroz život i proces njegovog neminovnog sazrijevanja. S druge strane, neke stvari nauči i iskusi sa svojim drugovima na tribini i zajedno sa njima raste onim nezaustavljivim tempom kao što to želi svom klubu – prkosno, snažno, nepokolebljivo! Tako je stvar i sa nama – čast i obraz koji smo dugo i teško sticali nije na prodaju kako neki misle i koji uporno pokušavaju zakulisnim radnjama promijeniti našu odluku o bojkotovanju domaćih utakmica", navodi se u saopćenju Robijaša.

Povratak na tribinu smatraju kontraproduktivnim.

"Toliko puta smo ponovili za gluhe, pa ponovo onda objasnili za one glupe a sada ćemo i za one naivne – nema prekida bojkota domaćih utakmica našeg Čelika od strane navijačke grupe Robijaši 1988 Zenica! Nema – naši članovi idu na gostujuće utakmice, a domaće provode u prostorijama UG-a gdje u samonametnutom egzilu prate Čelikove utakmice. Za nas je to bolno ali uz svjestan stav da je to korak ka konačnoj pobjedi protiv Čelikovih siledžija ostajemo odlučni u svojoj namjeri do pripremamo naredne poteze. Svaki povratak na tribine bi bilo uzaludno bacanje do sada učinjenog i kontraproduktivno ugrožavanje naših budućih poteza", stoji u saopćenju navijača Čelika.

Pristalice zeničkog kluba će se na tribinu vratiti onda kada "pobijede".

"Ne postoji snaga ili prijetnja koja će nas pokolebati u namjeri da odustanemo od svog stava. Iznova se potvrđuje naša teza da je glavonjama iz gradske uprave i kvazi-rukovodstva Čelika glavni cilj povratak navijača kao maska da je sve u redu. Obećavamo da će dobiti naš povratak – ali onda kada mi pobijedimo i Čelik uz reprogramirani dug usvoji novi statut. Obećavamo – odazivamo se u stotinama i to sa članskim karticama u ruci da se više nikada ne ponove ovakve godine jada i nemoći nekada usijanog Čelika! A do tada – šačicom zavedenih ne možete prevariti ovaj grad, vaše vrijeme prolazi u ovom gradu i klubu", poručuju Robijaši.

Navijači su istakli da grupa koja je željela prekinuti bojkot nema njihovu podršku.

"A oni koji bi drugačije – takvi nemaju našu podršku niti podršku građana ovog grada. Strpljivo gradimo ovu priču već preko dvije godine i ustrajat ćemo u njoj. Jug je naš i uvijek ga sa sobom nosimo! Jug nema podjela, jug je jedinstven! Jug ima obraz koji neće prodati Pašalićima, Adilovićima, Kelešturama, Kalušićima i ostalim personama koji su od Čelika udaljeni i konceptom shvatanja i obrazom, kada već mjesto rođenja preko sedam gora i planina ne navodimo. Oni ne znaju šta je to biti – zenički do kosti", ističu Robijaši.

Prekida bojkota definitivno neće biti.

"Ako ste pažljivo čitali – onda je sve jasno. Bojkot ostaje i o tome odlučujemo mi kao braća po tribini i zajedničkoj ljubavi, a ne pojedinci koji drugima upravljaju jer drugačije ne znaju. Svi su dobrodošli na druženje uz roštilj i pivo na dan naredne utakmice u 14:00 sati u prostorijama UG-a u Zanatskom centru! A kome je do navijanja, neka opet bude ovca na uzdi zarobljena slikama i uspomenama prošlosti. Jug je naš, bori se za njega zajedno sa nama! Stoga, ovim putem demantujemo da se naši članovi vraćaju na tribine. Kao što smo i ranije upozoravali, ne vjerujte informacijama koje dolaze iz drugih izvora sem naše zvanične stranice. Novinari nas nisu ni kontaktirali za komentar ili potvrdu što dovodi do upitne profesionalnosti takvih medija i podložnosti nepotpisanih autora manipulacijama što u našem gradu i nije strano", saopćili su Robijaši.