Nogomet
3

Ogorčeni na MUP HNK: Robijaši neće prisustvovati susretu u Mostaru

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Navijači zeničkog Čelika, popularni Robijaši, spriječeni su od strane MUP-a HNK da dođu na susret osmog kola Premijer lige BiH, kada njihov klub gostuje Pod Bijelim brijegom kod Zrinjskog večeras od 19 sati.

Saopćenje Robijaša prenosimo u cjelosti.

"Želimo da obavijestimo javnost, da naša navijačka skupina nije u mogućnosti da danas prisustvuje prvenstvenoj utakmici između Zrinjskog i Čelika u Mostaru. Kao i svake godine kada je u pitanju odlazak u Mostar, suočavamo se sa velikim problemima u organizaciji tog gostovanja, kao da ulazimo u drugu državu a ne u drugi kanton.

Dobili smo dopis od MUP-a HNK kako je moguće na utakmicu doći samo organizovano AUTOBUSOM, svako ostalo prevozno sredstvo bit će vraćeno kao i prethodnih godina. Ograničavanje slobode kretanja je direktno nepoštivanje Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda!? Sloboda kretanja nam je zagaratovana članom II/3 Ustava BiH i članom 2. DP broj uz EKLJP.

Jedan od razloga koji navode je to, da nisu u mogućnosti osigurati dolazak navijača privatnim autima i kombijima. Žao nam je građana HNK kantona koji se oslanjaju na to da će biti zaštićeni od strane njihovog MUP-a, koji ne može osigurati dolazak 50 navijača na utakmicu.

Iako smo imali dogovoren prevoz autobusom sa jednom putničkom agencijom, u zadnji trenutak su nam javili da nisu u mogućnosti da nas voze na utakmicu.

Ovo nas neće pokolebati. Iz ovog ćemo izaći samo jači.

Ovom prilikom želimo poručiti igračima i stručnom štabu, da imaju našu podršku i da danas odigraju za Robijaše!", stoji u saopćenju Robijaša.