Nogomet
17

Robert Prosinečki: Naši, Hrvatska i BiH, mogu u drugi krug Mundijala

Anadolija
Bio je velika igračka zvijezda koja je blistala, kao rijetko koja, u dresovima najvećih, i Real Madrida i Barcelone. Briljirao je i na najvećoj planetarnoj fudbalskoj smotri, Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, kad je sa Hrvatskom osvojio treće mjesto. Bio je klupski evropski i svjetski prvak sa Crvenom zvezdom. Nadimak mu je Žuti i jedan je od najboljih fudbalera veznog reda svih vremena sa prostora zapadnog Balkana, ali i Evrope, za mnoge i planete.

Danas je jedan od cjenjenijih trenera iz država nekadašnje SFR Jugoslavije. Zove se Robert Prosinečki i smatra da Bosna i Hercegovine i Hrvatska nisu autsajderi na predstojećem Mundijalu u Brazilu.

"Da budemo jasni, velika je stvar što su se uopće Hrvatska i Bosna i Hercegovina plasirale na Svjetsko prvenstvo u Brazil", rekao je Prosinečki u ekskluzivnom razgovoru za Anadoliju, poručivši:

"Plasman Hrvatske i BiH na SP za nogomet na ovim našim prostorima ne može biti bolja stvar. Da se razumijemo, ni BiH, ni Hrvatskoj neće biti lako u Brazilu. Naprotiv, bit će nam teško, jer se obje reprezentacije nalaze u grupama sa jakim protivnicima. Međutim, to ne znači da, naši, Hrvatska i BiH, neće proći u drugi krug. Vjerujem da mogu, što bi bio veliki uspjeh i šlag na tortu".

Brazil favorit za titulu prvaka svijeta

Prođu li, kako je rekao "naši" u drugi krug, Prosinečki im daje šanse da mogu napraviti i čudo, pa možda i ponoviti uspjeh koji je kao igrač 1998. godine napravio sa Hrvatskom.

"Kada prođeš iz grupe mogu ti se otvoriti vrata raja. Poslije se igra jedna utakmica. Sve je moguće. Možeš otići u visine ako ti se sve posloži. U biti, najvažnije je da su se Hrvatska i BiH kvalificirale na SP. Sve preko je više od odličnog", istakao je Prosinečki.

Prvi favorit za osvajanje titule prvaka svijeta za nekadašnjeg velemajstora sa loptom je Brazil.

"Brazilci su favoriti. Jednostavno moraju pred svojim navijačima uzeti trofej. Ipak, Španjolci, koji haraju posljednjih godina, najveća su im prijetnja. Čim su toliko osvajali mogu biti prvi i u Brazilu. Nijemci i Argentinci su među onima za koje se može reći da su budući prvaci. Možda neko i iznenadi, Francuzi koji imaju odličnu ekipu, a dugo nisu napravili ništa, Nizozemci koji su uvijek u vrhu", kazao je Prosinečki.

Prosinečki je za Sevillu igrao u sezoni 1996/97. Drago mu je što je njegov bivši klub osvojio Evropsku ligu prošle sedmice, pogotovo jer je bio predvođen njegovim sunarodnjakom, kapitenom Andalužana Ivanom Rakitićem.

"Velika stvar za hrvatski nogomet je što je Sevilla uzela Evropa ligu. Što je to učinila ekipa čiji je glavni igrač i kapiten Rakitić. To je dobra promocija za hrvatski nogomet i dobra stvar uoči SP-a. Još kada bi Luka Modrić sa Real Madridom osvojio Ligu prvaka bilo bi izvanredno", pričao je Prosinečki.

U finalu Lige prvaka tipuje na Real Madrid, mada smatra da "Atletico Madrid nikako nije bez šansi".

"Ja sam za Real, koji će 24. ovog mjeseca u Lisabonu biti lagani favorit. Međutim, Atletico cijelu sezonu igra odlično, što su potvrdili osvajanjem titule prvaka Španije i neće biti iznenađenje ako oni podignu pehar", kaže Prosinečki.

Real ispred Barcelone

Kada je u pitanju El Clasico, međusobni duel Real Madrida i Barcelone, klubova u kojima se proslavio, Prosinečki nije neutralan.

"Volio sam i volim oba velika kluba. To su dva najveća kluba na svijetu. Ipak, od malih nogu navijam za Real, tako da sam danas malo više sklon bijelima. Navijam za pravi nogomet, a to su i Real i Barelona, i Ronaldo i Messi", pojasnio je Prosinečki.

Veoma dobro krenuo je i u trenerskim vodama. Nakon što je bio u stručnom štabu A reprezentacije Hrvatske u vrijeme dok je selektor bio Slaven Bilić, imao je uspješnu epizodu u beogradskoj Crvenoj zvezdi sa kojom je 2012. godine osvojio Kup Srbije.

"U Zvezdi je bilo lijepo raditi kao trener. Drago mi je što sam sa ovim klubom osvojio svoj prvi trenerski trofej. Nadam se da će ove godine Crvena zvezda stići do titule prvaka Srbije. Teško je očekivati da se klub vrati na staze stare slave, ponajviše zbog dugova, loše finansijske situacije. Ipak, titula u prvenstvu Srbije bila bi neka vrsta satisfakcije navijačima nekadašnjeg giganta", rekao je Prosinečki.

Turci mogu osvojiti Ligu prvaka

Potom, bio je trener Kayserispora, u kojem je, takođe, ostavio veliki trag. Preuzevši klub u sezoni 2012/13 na 15. poziciji, upisao je 13 pobjeda u preostalih 27 kola. Kayserispor prvenstvo je okončao na 5. mjestu Super lige Turske što je najbolji rezultat u historiji kluba.

"Turci su veliki fanatici za nogometom. Daju sve za nogomet, za infrastrukturu, ulažu u mlađe uzraste... Klubovi u ekipama imaju kvalitetne strance, pogotovo dva najveća Fenerbahce i Galatasaray. Oni prednjače sa novcima i mogu igrati sa najjačima. U ekspanziji su i ne bih bio iznenađen da uskoro vrijeme neki od turskih velikana osvoji Ligu prvaka. Sa njihovom reprezentacijom druga je priča. Čudno je koliko nacija od 80 miliona stanovnika čeka na uspjeh reprezentacije Turske", mišljenja je Prosinečki, a na pitanje zna li gdje će nastaviti trenersku karijeru, u razgovoru za Anadoliju zaključio je:

"U pregovorima sam. Ne bih sada iznosio detalje. Sigurno je da i dalje želim biti trener, te da ću se nastaviti baviti tim poslom".