Nogomet
0

Robert Jarni stigao na Koševo s velikim ambicijama: Greške ne opraštam

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Robert Jarni, hrvatski nogometni stručnjak, predstavljen je danas kao novi šef stručnog štaba FK Sarajevo. Ovaj bivši igrač Real Madrida, Juventusa te reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske, sa Bordo timom potpisao je ugovor na godinu i po.
Predstavljanje Roberta Jarnija i Dženana Uščuplića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavljanje Roberta Jarnija i Dženana Uščuplića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Sudeći prema prvim izjavama, Jarni je u tim sa Koševa došao sa velikim ambicijama za titulama, ali i vizijom igre koja će se uveliko razlikovati od dosadašnje. Njegovo dovođenje na klupu Sarajeva bila je jednoglasna odluka Upravnog odbora, nakon što sada već bivši trener Husref Musemić nije ispunio zadate ciljeve. I sportski direktor Kluba kaže da je dovođenje Jarnija jedan od strateških ciljeva Sarajeva.

Kako je kazao generalni direktor Sarajeva, Dino Selimović, Musemiću je ponuđena jedna od rukovodećih pozicija u klubu o kojoj se treba izjasniti u naredne dvije sedmice.

Robert Jarni, novi trener FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Robert Jarni, novi trener FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Zahvalio bih se Upravi Sarajeva što mi je dodijelila mjesto šefa stručnog štaba. Mogu vam reći samo to da smo se dogovorili u deset minuta. Najbitnije mi je bilo to što sam vidio da je klub napravio veliki iskorak koji će mnogi klubovi u našoj regiji teško napraviti, jer se teško odlučuju na takav potez. Klub se nalazi na pravom putu, sa velikim ambicijama, baziraju se na mladim igračima... Od januara počinje raditi i akademija i to je ono što nedostaje u cijeloj regiji. U posljednje vrijeme se to izgubilo. Volim reći da je organizacija sve u životu, kako u privatnom, tako i u sportskom", kazao je Jarni.

Novi šef struke tima sa Koševa najavljuje titule. U poređenju sa Hajdukom, njegovim bivšim klubom u kojem je radio, Jarni kaže da oba tima imaju iste ambicije.

Dino Selimović, direktor FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dino Selimović, direktor FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"I Hajduk i Sarajevo teže ka titulama. Napravit ćemo sve da to i uradimo. To je za mene veliki izazov. Ja sam tip trenera koji voli stvarati šanse i u slučaju Sarajeva bočni igrači će imati najviše posla. Onaj ko je u najboljoj formi igrat će. Greške ne opraštam", dodao je Jarni.

Premijer ligu BiH opisuje kao otvorenu i zanimljivu, takmičenje u kojem se greške skupo plaćaju. Husrefu Musemiću je poželio što skorije ozdravljenje.

Abdulah Ibraković, sportski direktor FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Abdulah Ibraković, sportski direktor FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Obećao je da će priliku dobiti nogometaši iz mlađih kategorija.

"Nemojte misliti da tim mladim igračima činite uslugu ako ih odmah stavite u prvu ekipu, nakon čega izgore i padaju u zaborav. Sa mladim igračima treba biti oprezan", dodao je Jarni.

U naredna dva mjeseca, hrvatski stručnjak obećava mnogo rada.

"Može se puno toga napraviti. Sa sigurnošću ne mogu reći da ćemo biti prvi, ali mogu obećati da ćemo napraviti sve da budemo prvi. Trudit ćemo se svim silama i nadam se da će biti tako", vjeruje novi trener Sarajeva. Jarni je govorio i o gradu Sarajevu, kao i bivšim susretima sa timom sa Koševa.

"Koševo mi nikad nije bilo drago. Uvijek smo na njemu gubili i često sam dobio batine. Što se grada tiče, ljudi su ovdje otvoreni, dragi i duhoviti. Pravi su fanatici kada je u pitanju navijanje za voljeni klub", dodao je Jarni.

Jarni je kazao da će u narednim danima razgovarati i sa selektorom Safetom Sušićem, sa kojim je dijelio svlačionicu u reprezentaciji Jugoslavije.

"Fantastično je to što je napravio sa reprezentacijom BiH. Čestitam mu", poručio je Jarni.

Pomoćnik Roberta Jarnija u narednih godinu i po bit će Dženan Uščuplić, bivši igrač kluba sa Koševa i trener mlađih kategorija.

Dženan Uščuplić će biti Jarnijev pomoćnik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dženan Uščuplić će biti Jarnijev pomoćnik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Jarni je iza sebe ostvario sjajnu fudbalsku karijeru koju je počeo u dresu splitskih Bilih. Kasnije je nosio dres mnogih klubova, a između ostalih i Juventusa i Real Madrida. Bio je i član bronzane reprezentacije Hrvatske s Mundijala u Francuskoj 1998. godine.