Nogomet
0

Rijkaard osvojio četvrti naslov Lige prvaka

FENA
Barcelona je sinoć po drug put u istoriji postala prvak Evrope, a njen trener Nizozemac Frank Rijkaard (44) ušao je uski krug rekordera po broju osvojenih evropskih titula.

Kao igrač Rijkaard je tri puta bio prvak Evrope, s italijanskim Milanom 1989. i 1990. godine te s nizozemskim Ajaxom 1995. godine. Sada je i kao trener Barce uzeo europsku krunu.

Takvim dostignućem mogu se pohvaliti još samo njegov zemljak Johan Cruyff, Italijani Giovanni Trapattoni i Carlo Ancelotti te Španac Miguel Munoz.

Rijkaard je postao trener Barce 2003. godine i to nakon što su posao odbili njegovi zemljaci Guus Hiddink i Ronald Koeman. Na početku mu nisu vjerovali ni navijači, no pokazalo se da je on bio izvrstan izbor.

S njim na kormilu Barcelona je osvojila dva naslova prvaka Španije i evropsku krunu. Osim rezultatima, Rijkaard se može podičiti i time da Barca igra najljepši nogomet na svijetu. I zato predsjednik Barcelone Joan Laporta ističe: "Rijkaard je najzaslužniji za uspjeh koji smo ostvarili. Zbog njegove mirnoće i autoriteta u svlačionici vlada odlična atmosfera. Također, on je najbolji taktičar na svijetu".

I dok ga svi hvale, Rijkaard je i dalje skroman i uvijek će spomenuti svoga pomoćnika Henka ten Catea.