Liga prvaka
12

Rijeka slavila protiv TNS-a, Partizanu pobjeda protiv Budućnosti

Piše: O. T.
Matjaž Kek, trener Rijeke (Foto: Arhiv/EPA)
Matjaž Kek, trener Rijeke (Foto: Arhiv/EPA)
U prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka Rijeka je na Rujevici upisala pobjedu protiv velškog TNS-a rezultatom 2:0, a istim rezultatom slavio je i Partizan nad šampionom Crne Gore ekipom Budućnosti.

Ovo je bio prvi meč u Ligi prvaka za Rijeku nakon 18 godina i debakla protiv Partizana koji je u dvomeču slavio sa 6:1.

Nakon što je prekinula dominaciju Dinama iz Zagreba u Hrvatskoj, Rijeka je odlično započela i evropsku sezonu tako što je upisala odličan rezultat protiv prvaka Velsa, kluba koji je domaće prvenstvo osvojio sa čak 27 bodova prednosti ispred prvog pratioca.

Rijeka je imala početak iz snova. Mišić je u četvrtoj minuti pogodio iz slobodnog udarca, a golu je kumovala čudna reakcija gostujućeg golmana. Samo minutu kasnije Gorgon je imao sjajnu šansu za novi gol, ali je njegov udarac odbranio golman.

Do kraja prvih 45 minuta rezultat se nije mijenjao, a u finišu prvog dijela Gavranović je imao još jednu odličnu šansu za domaćina. Vodstvo Rijeke udvostručio je Matei u 69. minuti kada je pogodio za konačnih 2:0.

U Beogradu je nakon prvog poluvremena bilo 0:0, a onda je Partizan nakon 20 minuta igre u drugom dijelu stigao do jako dobrog rezultata koji je očuvao do kraja meča.

Đurđević je iz penala u 53. minuti donio prednost, a konačan rezultat meča postavio je Leonardo u 63. minuti nakon asistencije Tawambe.

Rijeka i Partizan su sa ovim rezultatima stigli na korak do plasman u 3. pretkolo Lige prvaka gdje će skoro sigurno putovati i austrijski Salzburg koji je sa 3:0 u gostima savladao predstavnika Malte Hibernians.