Play off Lige prvaka
41

Rijeka poražena od Olympiakosa, Napoli pobijedio Nicu, Sevilla slavila protiv Basaksehira

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Aktuelni prvak Hrvatske poražen je u gostima protiv Olympiakosa (2:1) u prvoj utakmici play offa za Ligu prvaka. Napoli je kod kuće rutinski savladao Nicu (2:0), Sevilla u gostima pobijedila Basaksehir (2:1), Hapoel Be'er Sheva je slavio protiv Maribora (2:1), dok je Celtic pregazio Astanu (5:0).

Rijeka je u Pireju na poluvremenu imala odličnih 1:0, a najzaslužniji za to bio je golman Sluga koji je sjajno zaustavljao napade protvnika.

Grci su bili bolji tim od početka meča, ali je nekoliko izuzetnih prilika domaćeg tima odbranio golman Rijeke Sluga. Sve promašaje domaćina kaznio je Heber koji u 42. minuti pogađa za Rijekinih 1:0 čime je "vatra" u Pireju barem nakratko smanjena.

Domaćin je po povratku u igru u drugom dijelu ozbiljnije krenuo po gol i uspio je u tome. Izjednačenje domaćem timu donio je Odjidja u 66. minuti susreta.

Rijeka je od 83. minute igrala s igračem manje pošto je Zuta dobio drugi žuti karton, a njegov tim je u trećoj minuti sudijske nadoknade kapitulirao nakon što je Romao pogodio za konačnih 2:1.

Veoma dobar rezultat ostvarila je Sevilla na gostovanju u Istanbulu kod Basaksehira. Španski tim je slavio rezultatom 2:1. Pogađali su Escudero (16') i Ben Yedder (84'), dok je strijelac za viceprvaka Turske bio Elia (64').

Bh. reprezentativac Edin Višća igrao je do 63. minute u redovima domaćeg tima, a onda ga je zamijenio Frei.

Rutinsku pobjedu upisao je Napoli kod kuće protiv Nice (2:0). Mertens (13') i Jorginho (70', penal) bili su strijelci za Italijane koji su u finišu meča imali dva igrača više pošto su Koziello i Plea u 79. minuti dobili crvene kartone.

Celtic je golovima Postnikova (32' autogol), Sinclaira (42' i 60'), Forresta (79') i Griffithsa (88') pregazio Astanu rezultatom 5:0.

Svih 90 minuta za domaćina igrao je novi bh. reprezentativac Jozo Šimunović, dok je u redovima gostiju od 82. minute zaigrao Srđan Grahovac. Bh. fudbaler Marin Aničić cijeli meč je odgledao s klupe za rezervne igrače Astane.

Hapoel Be'er Sheva je kod kuće golovima Nwakaemea (12') i Tzedeka (45+2', penal) savladao Maribor (2:1). Strijelac za Maribor bio je Tavares u 10. minuti.

Uzvrati su na rasporedu naredne sedmice u utorak.