Pjanićevo prvo polufinale
0

Ribery i Govou nakon seks skandala žele u finale LP-a

Sarajevo-x.com
Lyon predvođen sjajnim bh. veznjakom Miralemom Pjanićem autobusom je otputovao u Minhen na prvu utakmicu polufinala Lige prvaka u koju će igrati jedan francuski klub, gdje će snage odmjeriti sa Bayernom. Obje ekipe ostvarile su veliki uspjeh izbacivši favorizovane ekipe Manchester Uniteda i Real Madrida.

Niti jedna od ekipa utakmicu nije dočekala u miru. Francuzi su zbog vulkanske aktivnosti i obustave letova nad Evropom morali do Minhena putovati autobusom, pa im je Francuski fudbalski savez odobrio odgodu prvenstvene utakmice, što je izazvalo bijes Lousia van Gaala. Kao ulje na vatru došla je vijest o umiješanosti Sidneyja Govoua i Francka Riberyja u veliki skandal zbog korištenja usluga maloljetne prostitutke u elitnom pariškom noćnom klubu.

Nakon što su pokazali interes za istu djevojku, dvojica francuskih reprezentativaca večeras će ukrstiti koplja i na putu do Madrida, gdje će se održati finale Lige prvaka. U Minhenu je povodom slučaja dignuta velika prašina, a čelnici bundesligaša otkazali su press konferenciju na kojoj se trebao pojaviti Ribery.

Lyon je u prvenstvu, koje je za njih gotovo izgubljeno, prošlog vikenda odmarao, a Bayern je sjajnu formu potvrdio protiv Hammovera kojem su zabili sedam golova. U sastavu Bavaraca formom se ističe Arjen Robben koji je postigao pet golova u posljednja tri susreta, uključujući hat-trick protiv Hannovera i gol za prolaz protiv Manchester Uniteda.

U izjavi za UEFA.com, pomoćni trener Bayerna Andries Jonker je rekao da je tim dobro trenira i da su svi spremni.

"Lyon je jako dobra momčad, pobijedili su Liverpool i Real Madrid. Jako su dobro organizovani i uvijek kompaktni u odbrani. Mi ćemo, kao i uvijek, pokušati igrati svoju igru. Za Lyon ovo neće biti lagana utakmica, s obzirom da imaju sedam igrača kojima prijeti suspenzija ako dobiju žuti karton, ali mi nećemo pokušavati isprovocirati kartone", rekao je Jonker.

Njegov kolega sa druge strane Claude Puel rekao je da dugo putovanje nije bilo problem za njegove igrače i da su svi imali priliku bolje upoznati francuski i njemački krajolik.

"Zašto bi polufinale bilo kraj za nas? Očekuju nas dvije utakmice protiv jakog protivnika i moramo dati sve od sebe. Sada je sve moguće, ne samo za Bayern, nego i za nas. Imamo puno igrača koji moraju biti pažljivi zbog žutih kartona, ali nećemo ništa mijenjati zbog toga. Ako budemo morali mijenjati igrače u uzvratu, to neće biti problem, imamo rješenja za to. Bayern i mi imamo sličnu sezonu. Jesen je bila kritična, ali u posljednjim mjesecima smo sve bolji i bolji. Bayern ima puno vrhunskih pojedinaca, ali i timski karakter, no imamo i mi. Šanse su 50-50", izjavio je francuski stručnjak.

U posljednjih su se deset godina ova dva kluba sastala šest puta u Ligi prvaka, s tim da i Bayern i Lyon imaju po dvije pobjede, dok su dvije utakmice završile neriješeno. Posljednji su put snage odmjerili sezone 2008/09 kada je u Minhenu rezultat bio neodlučen (1-1), dok je u Lyonu bavarski klub pobijedio 3-2.