Premijer liga BiH
21

Rezime 31. kola: Poraz Sarajeva, pobjede Želje i Zrinjskog, Krupa napustila društvo najboljih

Piše: D. B.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Proteklog vikenda su na bh. terenima odigrane utakmice 31. kola Premijer lige BiH. Izdvajamo poraz lidera Sarajeva, pobjedu Željezničara u borbi za Evropu te konačan oproštaj Krupe od najvišeg ranga takmičenja.

U pokušaju da ostvari što bolji plasman do kraja sezone Zvijezda 09 je pobijedila već otpisani GOŠK rezultatom 2:1. U prvom poluvremenu nije bilo pogodaka, a u drugom su postignuta tri. Poveli su gosti u 56. minuti preko Hasanhodžića, a izjednačenje domaćim je u 65. minuti donio Zekanović. GOŠK je ostao bez Gržana u 78. minuti jer je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Devet minuta kasnije je "pocrvenio" i Vojinović na drugoj strani. Pobjedu Zvijezdi 09 je donio Mahmutović pogotkom u 90. minuti utakmice.

Nogometaši Sarajeva su imali priliku pobjedom na gostovanju kod Tuzla Cityja ovjeriti titulu prvaka BiH, ali su je propustili. City je pobijedio s minimalnih 1:0, a strijelac gola vrijednog tri boda bio je Hasanović u 60. minuti.

Krupa je kao gost savladala Slobodu, ali je ipak preselila u niži rang takmičenja. Brtan je gostima donio prednost u 8. minuti, u 34. je izjednačio Baraban, a Milanović je u 59. pogodio za konačnih 2:1 u korist Krupe koja će narednu sezonu igrati u 1. ligi RS.

Željezničar je u Bijeljinu otputovao po pobjedu protiv Radnika, direktnog rivala za plasman u Evropu, a u Sarajevo se vratio s punim plijenom. Pobjedu ekipi s Grbavice je donio Asim Zec pogotkom u 8. minuti susreta.

Mladost DK je na svom terenu savladala Široki Brijeg rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Guzina u 5. minuti utakmice.

Još uvijek aktuelni prvak BiH Zrinjski slavio je minimalnu pobjedu protiv Čelika u Zenici, a autogol je postigao Ćubara u 61. minuti. Plemići su prišli Sarajevu na tri boda, ali je teško vjerovati da će Bordo ekipa kiksati do kraja prvenstva i omogućiti Mostarcima novu titulu.

U 31. kolu Premijer lige BiH strijelci nisu bili raspoloženi, na šest terena je postignuto svega deset pogodaka. Ukupno je utakmice gledalo 6.100 gledatelja.

Vodeći na listi strijelaca je Sulejman Krpić (Željezničar) s 15 pogodaka, drugi je Nemanja Bilbija s 14 golova iako od zime nije u bh. prvenstvu, a treći je Mersudin Ahmetović (FK Sarajevo) s 13 pogodaka.

Rezultati:

Sloboda - Krupa 1:2 (1.300 gledatelja) Mladost DK - Široki Brijeg 1:0 (200 gledatelja) Radnik - Željezničar 0:1 (1.000 gledatelja) Čelik - Zrinjski 0:1 (1.000 gledatelja) Tuzla City - Sarajevo 1:0 (2.500 gledatelja)

Zvijezda 09 - GOŠK 2:1 (100 gledatelja)

Tabela:

Rezultati by SofaScore