Uzbudljivo do kraja
100

Borba za prvaka BiH se nastavlja: Sarajevo izgubilo, Zrinjski slavio i prišao na tri boda zaostatka

Piše: E. B.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva propustili su prvu meč-loptu za osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine. Bordo tim je izgubio na gostovanju u Banovićima kod Tuzla Cityja rezultatom 1:0, dok je istim rezultatom Zrinjski slavio u gostima kod Čelika.

Sarajevo je u ovom kolu pobjedom moglo stići do trofeja, ali je odigralo katastrofalno i zasluženo doživjelo poraz.

Tuzla City je imao prvu priliku u 3. minuti kada je Nermin Crnkić šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali lopta je otišla preko gola.

Najljepšu akciju u prvom poluvremenu vidjeli smo u 23. minuti. Ajdin Nukić je pronašao Voju Ubiparipa koji šutira, ali Vladan Kovačević sjajno brani njegov udarac i spašava mrežu gostiju.

Sarajevo je zaprijetilo tek u 41. minuti nakon kontranapada kada je Haris Handžić sjajno uposlio Benjamina Tatara koji veoma slabo šutira iz odlične pozicije.

Ubiparip je imao veliku priliku da dovede Tuzla City u vodstvo u samom finišu prvog poluvremena, ali je njegov udarac nakon prodora i ubačaja Samira Efendića sjajno izblokirao Darko Lazić.

Nakon tačno sat vremena igre Tuzla City je poveo. Nakon ubačaja sa desne strane odbrana Sarajeva je izbacila loptu do Mirsada Hasanovća koji šutira sa ivice kaznenog prostora i uz dosta sreće pogađa za 1:0.

Sarajevo je nastavilo igrati loše, ali je imalo veliku šansu u 78. minuti kada je Aleksandar Šofranac nakon kornera šutirao, ali je pogodio samo stativu.

U posljednjim sekundama Amar Rahmanović je imao dobru priliku, ali je veoma loše šutirao iz voleja iskosa sa lijeve strane.

Ovom pobjedom Tuzla City je osigurao opstanak u Premijer ligi BiH.

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski slavio je na gostovanju u Zenici kod Čelika minimalnim rezultatom 1:0 i ostao u utrci za titulu.

Čelik je zaprijetio već na samom otvaranju meča kada je Dilaver šutirao iz slobodnjaka, ali je Soldo odbranio njegov udarac. Gosti su ubrzo zaprijetili kada je Šovšić šutirao, ali je odbranio Pavlović.

Narednu šansu gosti su imali u 22. minuti kada je Mandić izašao sam pred Pavlovića, ali je šutirao pored gola. Samo dvije minute kasnije i Čelik je zaprijetio, ali je Soldo lagano odbranio Dedićev udarac sa 20-ak metara.

Mostarci su poveli u 61. minuti kada je nesretni Ćubara pogodio svoju mrežu.

Gosti su nastavili sa napadima i nakon vodstva, a u 65. minuti Bencun je pogodio stativu.

Čelik je u finišu susreta pokušao stići do izjednačenja, a najbolju priliku za to je imao u 75. minuti kada je Vrhovac šutirao, a Soldo odbranio njegov udarac.

Sarajevo sada ima tri boda prednosti u odnosu na Zrinjski i pobjedom u idućem kolu kod kuće protiv Zvijezde 09 bi moglo osvojiti titulu prvaka Bosne i Hercegovine.