Premijer liga BiH
0

Rezime 30. kola: Sarajevo na korak do titule, GOŠK spakovao kofere za 1. ligu FBiH

Piše: D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Proteklog vikenda su na bh. terenima odigrane utakmice 30. kola Premijer lige BiH. Sarajevo se približilo tituli, a GOŠK se oprostio od društva najboljih.

Sarajevo je na domaćem terenu održalo nogometnu lekciju Čeliku te ovaj zenički klub ispratilo s pet lopti u mreži. Tatar je otvorio seriju golova u 22. minuti, tri minute kasnije je pogodio Ahmetović, a potom je u 32. minuti Tatar svojim drugim pogotkom postavio rezultat prvog poluvremena koji je glasio 3:0 za Bordo ekipu. U nastavku utakmice se mreža Zeničana zatresla još dva puta, u 58.minuti je pogodio Hebibović, a u 64. Rahmanović za konačnih 5:0. Tim s Koševa je ovom pobjedom došao na korak do titule tri kola prije kraja prvenstva.

Zrinjski je u ovom kolu napravio kiks u borbi za titulu odigravši neriješeno 1:1 s Radnikom na domaćem terenu. U prvom poluvremenu su mreže mirovale, a onda je u 56. minuti Gojković pogodio za vodstvo Plemića. U 73. minuti Maksimović pogađa za 1:1, a to je bio i konačan rezultat utakmice.

Široki Brijeg je na Pecari bio uvjerljiv protiv Slobode te je upisao pobjedu rezultatom 4:0. Tri gola je postigao Jurić koji je pogađao u 20., 54. i 69. minuti, dok je Marković bio strijelac u 56. minuti.

U susretu davljenika Krupe i sedmoplasirane Slobode pobjedu su upisali domaći, bilo je 2:0. Puzigaća je bio precizan iz penala u 47. minuti, a konačnih 2:0 postavio je Brtan u 64. minuti. Krupa je predzadnja na tabeli s 27 bodova, pet manje od desetoplasiranog Tuzla Cityja koji je u sigurnoj zoni.

GOŠK se već može pripremati za nastupe u Prvoj ligi Federacije BiH jer je već otpisan i nema šanse da opstane u društvu najboljih. Pokazala je to i utakmica protiv Tuzla Cityja koji je kao gost slavio pobjedu rezultatom 3:0. Strijelci su bili Kojić u 22., Širanović u 62. te Ubiparip u 84. minuti.

Željezničar je bio domaćin Mladosti Doboj-Kakanj te je teže od očekivanog ostvario pobjedu. Stvari nisu dobro počele po Plave jer je Guzina doveo Mladost u vodstvo u 26. minuti. Međutim, gosti su do kraja prvog poluvremena ostali bez dvojice igrača jer su Asani i Biber isključeni zbog žutih kartina u 37., odnosno u 42. minuti. Uslijedilo je izjednačenje golom Ramovića u nadoknadi prvog poluvremena, a potom su u drugom dijelu utakmice preokret režirali Rodin i Krpić koji su pogodili u 77., odnosno u 83. minuti susreta.

U ovom kolu je postignuto ukupno 20 golova, a utakmice je pratilo 6.930 gledatelja.

Titulu najboljeg strijelca Premijer lige BiH napokon je preuzeo Krpić iz Željezničara koji na kontu ima 15 pogodaka, jedan više od Bilbije koji je napustio Zrinjski tokom zime. Treći je Ahmetović iz FK Sarajevo koji ima 13 golova.

Rezultati:

Krupa - Zvijezda 2:0 (400 gledatelja) GOŠK - Tuzla City 0:3 (200 gledatelja) Sarajevo - Čelik 5:0 (3.500 gledatelja) Zrinjski - Radnik 1:1 (400 gledatelja) Željezničar - Mladost 3:1 (2.030 gledatelja)

Široki Brijeg - Sloboda 4:0 (400 gledatelja)

Tabela:

Rezultati by SofaScore