Nogomet
30

Premijer liga BiH / Rezime 22. kola: Željo iskoristio posrtanje Zrinjskog i Sarajeva, bitka za naslov bit će neizvjesna

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U subotu je odigrano 22. kolo Premijer lige BiH. Domaći su slavili u dvije utakmice. Željezničar je pobijedio Radnik, a Sloboda Sarajevo. Tri okršaja okončani su remijem, Čelik nije uspio pobijediti ekipu Mladost DK, Olimpic je osvojio bod na Pecari, a Vitez nije savladao Krupu.

Neočekivano je Metalleghe u Mostaru pobijedio Zrinjski i to je bio jedini trijumf gostiju u ovom kolu. Ukupno je postignuto 11 golova, a najviše ih je bilo u Zenici gdje je domaći tim u izuzetno važnom meču odigrao 2:2 protiv komšija iz Doboja pored Kaknja. Prema zvaničnim izvještajima delagata sa utakmica najviše gledatelja bilo je na Grbavici gdje je okršaj Plavih i tima iz Bijeljine posmatralo 8 hiljada gledatelja.

Treći poraz Sarajeva u prvenstvu

Na Tušnju je Sloboda deklasirala Sarajevo rezultatom 3:0. Na taj način prekinuta je pobjednička serija Bordo tima od osam uzastopnih prvenstvenih trijumfa. Izabranici Vlade Jagodića nadigrali su goste sa Koševa u svim segmentima igre i zasluženo su osvojili kompletan plijen. I ovaj put pokazalo se kako je Sloboda izuzetno neugodan supanik Sarajevu jer u posljednje dvije sezone imaju mnogo više uspjeha. Ovo je bio treći poraz tima sa Koševa u dosadašnjem dijelu prvenstva čime su izabranici Mehmeda Janjoša pomjereni na treću poziciju prije početka play-offa.

Željezničar je nakon eliminacije Radnika iz Kupa BiH bio uspješniji i u prvenstvu. Nošeni podrškom s tribina domaći su igrali bez kalkulacija i stigli do cilja, slavili su 2:0. Ostvarili su 13. prvenstevnu pobjedu. Osvajanjem tri boda i kiksevima Zrinjskog i Sarajeva, Željezničar je prišao na bod zaostatka za Plemićima, dok imaju bod više od ljutog rivala. Sve sugerira da će bitka za naslov biti neizvjesna.

Istopila se prednost Zrinjskog

Prednost aktuelnog lidera istopila se pred početak Lige za prvaka. U subutu je u gradu na Neretvi Metallehge došao do kompletnog plijena. Kraljevi iz Jajca su sjajnom igrom stigli do trijumfa koji ih je približio luci spasa. Mato Neretljak radi sajajan posao sa novajlijom u ligi. S druge strane, Mostarci su nakon neočekivanog poraza ostali bez trenera jer je Ivica Barbarić podnio ostavku. S obzirom da slijedi reprezentativna pauza Uprava Zrinjskog imat će vremena da imenuje novog šefa stručnog štaba koji će pokušati vratiti poljuljano samopouzdanje ekipi iz Mostara.

Za Čelik nije bilo puno filozofije pred okršaj sa ekipom Mladost Doboj Kakanj. Pobjeda se nametala kao imperativ. Ipak, na kraju su Zeničani spašavali bod, a golom Stokića 15 minuta prije kraja stigli su do 2:2. Armija navijača ne može biti zadovoljna jer se klub nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Zaostaju osam bodova za zonom spasa i čeka ih težak zadatak u Ligi za opstanak.

Vitez čeka trijumf još od novembra

Na utakmicama u Vitezu između istoimenog domaćina i Krupe nije bilo golova. Na taj način izabranici Slavena Muse nisu stigli do pobjede koju čekaju još od 15. kola kada su u gostima savladali Metallehge. Gosti su u prvoj sezoni u društvu najboljih uspjeli da osiguraju plasman u Ligu 6 što predstavlja veliki uspjeh. Premda je na Pecari u susretu Širokog Brijega i Olimpica bilo mnogo šansi, mreže su mirovale.

Rezultati 22.kola: Sloboda – Sarajevo 3:0 (3.000 gledatelja)

Željezničar – Radnik 2:0 (8.000 gledatelja) Čelik – Mladost DK 2:2 (3.500 gledatelja) Zrinjski – Metalleghe 0:2 (1.000 gledatelja) Vitez – Krupa 0:0 (500 gledatelja) Široki Brijeg – Olimpic 0:0 (500 gledatelja)

Zanimljivosti nakon 22 kola Premijer lige: S obzirom da je okončan regularni dio prvenstva, u nastavku će se igrati Liga za prvaka (šest prvoplasiranih) i Liga za opstanak (šest posljednjeplasiranih). U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti u odigranih 22 kola Premijer lige. Najviše pobjeda: 13 - Zrinjski i Željezničar Najmanje pobjeda: 2 – Čelik i Olimpic

Najviše remija: 8 - Sloboda, Mladost DK i Vitez Najmanje remija: 3 - Metallehge Najviše poraza: 15 – Olimpic Najmanje poraza: 3 - Zrinjski i Sarajevo Najefikasnija ekipa: 38 postignutih golova – Zrinjski Najneefikasnija ekipa: 14 postignutih pogodaka - Čelik Najbolja odbrana: 14 primljenih golova – Željezničar Najlošija odbrana: 45 primljenih golova - Olimpic Najbolji strijelac: 13 postignutih golova- Ivan Lendrić (Željezničar) Najbolji domaćin: 26 osvojenih bodova – Sarajevo i Sloboda Najbolji gost: 21 osvojen bod - Željezničar