Baraž za SP
61

Rezervista Johansson donio pobjedu Švedskoj protiv Italije

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Švedske savladala je Italiju minimalnim rezultatom 1:0 u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Italija je već u šestoj minuti mogla stići do vodstva, no nakon centaršuta Darmiana s lijeve strane Belotti je šutirao glavom pored gola. Odmah na drugoj strani Forsberg je uposlio Toivonena, a njegov udarac otišao je malo pored desne stative golmana Buffona.

Priliku da dođu u vodstvo Šveđani su imali u 35. minuti susreta nakon istrčavanja Buffona koji je u posljednjem trenutku reagovao ispred Toivonena i spasio svoju ekipu.

Ipak, Švedska je u drugom poluvremenu stigla do vodstva. Odbijenu loptu na ivici kaznenog prostora dočekao je rezervista Johansson koji je jako šutirao, a lopta na putu prema golu pogodila De Rossija i završila iza leđa nemoćnog Buffona.

Azzurri su nakon toga puno ofanzivnije krenuli prema golu domaće ekipe, a u 71. minuti nisu imali sreće s obzirom da je snažan udarac Darmiana završio na stativi gola Švedske.

Do kraja susreta uslijedila je prava ofanziva Italije, ali ipak nisu uspjeli postići pogodak i Švedska je upisala minimalnu pobjedu rezultatom 1:0. Uzvratni meč na rasporedu je u ponedjeljak.