Kongres u Aberdeenu
3

Revolucija u nogometu: Boban i Collina predstavili sedam novih pravila

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan od glavnih operativaca FIFA-e Zvonimir Boban zajedno s legendarnim arbitrom Pierluigijem Collinom predstavio je sedam novih nogometnih pravila na kongresu u Aberdeenu.

Neke od promjena Boban je najavio kada je krajem novembra 2018. godine gostovao u Sarajevu.

"Testovi traju dvije godine, za neke nije ni potrebno testiranje i mogu se odmah implementirati, a za nekoliko dana imat ćemo godišnji miting na kojem ćemo raspravljati koja pravila ćemo uvesti u sljedećoj godini. To su male stvari koje će poboljšati igru i doživljaj ljudi. Jedno pravilo je da se može dati žuti karton svima na klupi, drugo pravilo je da će sudija tokom izmjene moći poslati igrača gdje god želi kako bi on što prije izašao vani. Treće pravilo je da se prilikom izvođenja gol-auta igrači smiju nalaziti u kaznenom prostoru", otkrio je tada Boban.

Nekoliko mjeseci nakon toga iz FIFA-e su predstavljena nova pravila, a ima ih sedam.

  1. Prilikom formiranja živog zida protivnički igrači više neće smjeti biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar udaljeni od "zida".

  2. Kada golman bude izvodio loptu iz peterca, protivnički igrač više neće morati čekati da ona napusti kazneni prostor, nego može krenuti na nju čim je golman ispuca, odnosno dotakne.

  3. Svako igranje rukom u kaznenom prostoru iznad visine ramena bit će kazneni udarac, bez obzira na to je li bilo namjere ili ne.

  1. Neće više biti moguće zabiti gol rukom, čak i ako se radi o lopti koja je u mreži završila nakon što je tamo završila napucana u ruku.

  2. Treneri i igrači s klupe će, poput onih na terenu, dobivati žute i crvene kartone.

  3. Igrač koji izlazi iz igre teren može napustiti na bilo kojem dijelu terena.

  4. Arbitri se više neće smatrati "nepostojećima" kada ih dodirne lopta. Ako se lopta odbije o suca u gol-prilici ili nakon kontakta s njim završi u golu, akcija se prekida i lopta se vraća ekipi koja ju je imala u posjedu.