Posjeta NS BiH
17

Zvonimir Boban u Sarajevu: Nogomet dobija tri nova pravila, a Prosinečki je pun pogodak

Piše: K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Glavni savjetnik predsjednika FIFA-e Giannija Infantina Zvonimir Boban stigao je danas u Sarajevo gdje je imao druženje s predsjednikom NS BiH Elvedinom Begićem te je odgovarao na razna pitanja novinara i govorio je o trenutnoj situaciji u krovnoj kući nogometa, položaju nogometa u svijetu i na Balkanu.

Boban je na početku pozdravio sve prisutne, a onda je rekao da je u Sarajevo došao kao prijatelj NS BiH i da mu je žao što za dva dana neće biti na otvorenju nove zgrade NS BiH, što je prema njegovim riječima sjajna stvar za bh. nogomet. Također, istakao je da ga trenutna pozicija ispunjava gotovo identično kao što ga je ispunjavalo igranje na zelenom terenu.

"Došao sam ovdje kao prijatelj, kao čovjek iz nogometa. Jasno, također dolazim u ime svoje organizacije (FIFA). Dolazim u trenutku kada se otvara jedna kuća nogometa, nažalost, moj predsjednik i ja ne možemo biti tu, ali smo iz poštovanja prema NS BiH i predsjedniku Begiću došli i podijelili ovaj veliki nogometni trenutak za čitavu državu. Možda otvaranje kuće nogometa nekada ne izgleda kao rezultat koji ste ostvarili, koji je sjajan i na kojem vam svima čestitam, ali to je jedan veliki trenutak. To je epilog jednog predanog i pametnog rada, sve se ovo sprema dugo i sigurno će dati strukturu, bitnost i odgovornost ljudima koji se bave nogometom da budu još bolji, još željniji uspjeha i pravog administrativno-nogometnog rada, kojim se ja već nekoliko godina bavim, a koji me ispunjava slično kao i igranje na zelenom terenu", rekao je Boban na početku obraćanja te je rekao da je Sarajevo grad čudesa u koji je uvijek lijepo doći.

VAR napravljen brilijantno

Boban je rekao da FIFA nijednog trenutka neće izgubiti kontrolu nad svojim takmičenjima te je otkrio da krovna kuća nogometa ima jednu unosnu ponudu na stolu koju će tek razmatrati. Razmatraju se neka nova takmičenja koja bi podrazumijevala još veća medijska prava i donijela bi ogroman novac u nogomet.

"Nije istina da će FIFA ikada izgubiti kontrolu nad svojim takmičenjima, kontrolu poslovanja i kontrolu nogometa. To je nemoguće i nikada se neće desiti. Istina je da postoji jedna velika ponuda koja je predstavljena Kongresu, koja je bitna i kao što znamo, nogomet je nažalost postao biznis i mora se prirediti da bi se na tom nivou igralo, stvaralo i živjelo. To je ponuda koja je tek predstavljena, ona je u početnoj fazi i tek se treba vidjeti kako bi dva nova takmičenja mogla biti na svjetskom nivou. Odluka da li će se nova takmičenja igrati će biti donesena u trećem mjesecu sljedeće godine. To je normalan posao za koji će se kasnije ispostaviti da nije problematičan, a čim je neki novac u pitanju, ljudi misle da je neka igra u pozadini", iskreno je rekao Boban.

Nakon toga, Boban je rekao da Katar u potpunosti poštuje sigurnost svojih radnika koji rade na pripremama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine s obzirom na to da se u posljednje vrijeme sve više i više priča o ugroženosti svih radnika u ovom procesu.

"Katarska država ispunjava sva prava radnika za sada i ono što nije bilo uredu, popravilo se. Posljednji izvještaji su puno bolji nego neki raniji, takve stvari su 'dječije bolesti' svih svjetskih prvenstva, a FIFA će uvijek uraditi sve da se i najmanji detalj ispoštuje do kraja, posebno kada je riječ o takvim vrijednostima. Katar kao država je sposobna i prekvalitetna da bi takve stvari dovela u pitanje, a ponekad morate znati da organizacije koja štite prava radnika nemaju smisao postojanja ako nemaju žalbe i zamjerke", ističe Boban.

Boban je nakon toga otkrio da će se u nogometu pojaviti tri nova pravila te da je to normalna stvar u današnjem društvu. Osvrnuo se također i na VAR za koji je rekao da nije nešto što je po pravilima nogometa, ali je jednostavno nužno kako bi odluke sudija bile što pravilnije, pravednije i tačnije.

"Mi ćemo zaštititi duh i tradiciju nogometne igre. Kada razmišljate o VAR-u, on nije u pravilniku nogometne igre, ali je pravilo za bolje donošenje sudijskih odluka. U današnjem svijetu nisu se mogle prihvatiti takve kardinalne greške i da jedino sudija to vidi. Medijski svijet se također potpuno promijenio, nema više jedan sportski program, nego su sporne situacije na svim društvenim mrežama i zbog toga je bilo nemoguće da se i tehnologija ne uvede u nogomet. Mislim da je VAR napravljen brilijantno i to smo vidjeli na Svjetskom prvenstvu. Postoje male promjene koje će se desiti u nogometu, mi trenutno još uvijek to testiramo i vidjet ćemo šta će biti od toga. Testovi traju dvije godine, za neke nije ni potrebno testiranje i mogu se odmah implementirati, a za dva dana imamo godišnji miting na kojem ćemo raspravljati koja pravila ćemo uvesti u sljedećoj godini. To su male stvari koje će poboljšati igru i doživljaj ljudi. Jedno pravilo je da se može dati žuti karton svima na klupi, drugo pravilo je da će sudija tokom izmjene moći poslati igrača gdje god želi kako bi on što prije izašao vani. Treće pravilo je da se prilikom izvođenja gol-auta igrači smiju nalaziti u kaznenom prostoru", otkrio je Boban.

Na pitanje kako je vidio uspjeh BiH u Ligi nacija, Boban je istakao veliko zadovoljstvo prije svega zbog njegovog prijatelja Roberta Prosinečkog te je rekao da se nada kako će BiH kao država i u budućnosti biti ponosna na nogometnu reprezentaciju.

"Mislim da je NS BiH pogodio s dovođenjem Roberta Prosinečkog, nekada jasno treba imati sreće, a ova ekipa u kojoj je napravljena smjena generacije ima dva velika lidera i velikana Edina Džeku i Miralema Pjanića. Na početku je bilo puno grešaka, a onda se rodila sjajna atmosfera u kojoj demonstriraju jedno potpuno zajedništvo i pravi duh jer vjeruju da mogu. Ovaj rezultat bi mogao skinuti 'kompleks' malih i jasno je reći da su bh. igrači talentovani i koliko je bitno da oni vjeruju kako mogu napraviti nešto veliko. Nekada su razlike male na tom nivou, nekada je sve pitanje sreće i hrabrosti. Vidim da je čitava država ponosna na nogometnu reprezentaciju i nadam se da će tako biti i dalje", rekao je Boban, koji je nakon toga otkrio koliko će FIFA tek uložiti novca u razvijanje nogometa.

"FIFA je prije ulagala između 340 i 360 miliona dolara u jednom ciklusu svjetskog nogometa za razvoj terena, infrastrukture, unutrašnjosti saveza i kuće nogometa, a sada će u jednom ciklusu uložiti milijardu i 700 miliona", rekao je Boban.

Na pitanja medija odgovorio je i predsjednik NS BiH Elvedin Begić koji je objasnio na koji način FIFA, UEFA i NS BiH mogu pomoći bh. klubovima.

"FIFA i UEFA pružaju pomoć, ali ne grade terene ni infrastrukturu klubovima. Pitanje je koliko smo mi spremni da prihvatimo pomoć u određenim sredinama i to provedemo u djelo. Uzet ćemo primjer reflektora. Otprilike godinu nismo naišli na sredine spremne da prihvate pomoć, svi oni misle da ćemo mi to graditi, to se ne radi na taj način, a obje orgnizacije očekuju reakciju lokalne zajednice, nakon toga kluba i tek onda pružaju pomoć. Ovo što smo uradili na Grbavici je faktički pomoć u izgradnji rezervnog stadiona za reprezentaciju BiH jer po pravilima Lige nacija postoji tačka koja kaže da svaka reprezentacija mora imati rezervni stadion", otkrio je Begić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Boban je objasnio na koji način FIFA kontroliše svoj novac i koliko je upućena u aktivnosti u koje je uložila sredstva.

"Sve je u tome da se treba raditi. Ako se radi za nogomet, onda moraš napraviti dokumentaciju, moraš naći arhitektu i inžinjera koji će poslati dokumetaciju u savez, koji nakon toga aplicira FIFA-i za pomoć. To nije FIFA-in novac, to je nogometni novac koji se mora vratiti u nogomet. Mora se napraviti tender na kojem će se prijaviti tri ponude, FIFA ih pregleda i poslije kontroliše rad, jer štiti integritet organizacije. Kako se kontroliše novac? FIFA ima zajednički račun sa savezom s kojim sarađuje i sve to kontroliše najbolja revizorska kuća u jednoj državi koja FIFA-i šalje izvještaj. Ako nešto nije uredu, FIFA to odmah blokira, kao što je nedavno čak 20 federacija bilo blokirano. Sve to savršeno dobro kontroliše, a niko nikome ne može zabraniti da u svemu tome bude kriminalac", kazao je Boban.

Milan je drugi najveći klub na svijetu

Glavni savjetnik predsjednika FIFA-e rekao je da krovna kuća nogometa još uvijek nije dobila zvaničnu prijavu Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine, ali je rekao da će pored njih biti još puno kandidata za organizaciju ovog Mundijala.

"Mi nismo još uvijek dobili dokument o zajedničkoj prijavi za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine. FIFA-i je u interesu da što više zemalja želi organizovati Svjetsko prvenstvo, FIFA kao organizacija živi od tog takmičenja, a pored njih postoje glasine da Engleska želi uzeti organizaciju, kao i Argentina i Urugvaj. Moguće je da će to biti Španija i Maroko, ali rano je govoriti o tome. Jedno je sigurno, drago mi je da Srbija, Rumunija, Bugarska i Grčka žele to organizovati", rekao je Boban.

Potom je Boban odgovorio na pitanje kakav odnos imaju balkanski savezi s FIFA-om i kako u ovoj organizaciji gledaju na ovdašnji nogomet.

"Savezi na Balkanu imaju dobar odnos s FIFA-om, koji je stvoren kroz dugogodišnji rad i sticanje povjerenja. Neke stvari se mogu poboljšati, u svakom segmentu života, a ne samo u nogometu, ali ide se u neko bolje vrijeme u kojem se drugačije shvata smisao reprezentacije i šta oni znače jednoj državi. Sve se to transformira u nešto puno ozbiljnije", rekao je Boban.

Za kraj, on je komentarisao nastupe bivših klubova Dinama i Milana te je rekao da je posebno sretan zbog uspjeha Modrih u Evropskoj ligi.

"Dinamo će napokon prezimiti u Evropi, to jedno prokletsvo je napokon skinuto i kao dijete tog kluba i neko ko je živio na stadionu, jasno je da sam veliki navijač tog kluba i izuzetno mi je drago. Što se tiče Milana, oni su također u fazi restrukturiranja, napokon su doveli prave ljude. Maldini i Leonardo su pravi ljudi i garancija su da će vremenom vratiti Milan na stare staze ili minimalno postati jedan kvalitetniji klub koji će znati odgovoriti na sve što Milanova historija biva. Milan je trenutno daleko u svijetu nogometa, a realno je iza Real Madrida drugi najveći klub na svijetu i nadam se da će se vratiti tamo", kazao je Boban.

Zvonimir Boban je tokom svoje uspješne karijere igrao za Dinamo i Milan, a za reprezentaciju Hrvatske odigrao je 51 meč i postigao 12 pogodaka.