Grčka
0

Reprezentativac, šef lige i selektor namještali utakmice

Totalsport
Vangelis Marinakis
Vangelis Marinakis
Korupcijska afera u grčkom nogometu poprima sve veće razmjere. Među 68 osumnjičenih osoba koje je u petak imenovao državni tužitelj u Ateni nalazi se i sam šef grčke Superlige Vangelis Marinakis, inače predsjednik aktuelnog prvaka Olympiacosa.

Za navodno sudjelovanje u manipuliranju rezultatima utakmica bit će optuženi i stoper Olympiacosa i grčke reprezentacije Avraam Papadopoulos, zatim veznjak Arisa Kostas Mendrinos, te selektor grčke U21 reprezentacije Giorgos Georgiadis. Predsjednici još dvaju prvoligaških klubova, Achilleas Beos iz Olympiacos Volosa, te Stavros Psomiadis iz Kavale, među desetoricom su osumnjičenika koji su uhapšeni već u prošlih 48 sati.

Marinakis, koji je lani u julu postao predsjednik Olympiacosa, a mjesec kasnije i šef Superlige, osumnjičen je za "saradnju sa zločinačkom organizacijom čiji su članovi nastojali osigurati finansijsku ili drugu materijalnu dobit", te za "sudjelovanje u namještanju rezultata".

Uskoro nakon objave atenskog tužiteljstva službenim se saopćenjem oglasio i Olympiacos.

"Sve utakmice koje su pod sumnjom, osim jedne, odigrane u sezonama 2008/09 i 2009/10, a Olympiacos nije bio sudionik nijedne od njih. Također, gospodin Marinakis u doba kad je odigrana većina tih utakmica nije bio predsjednik kluba. Drugo, u snimljenim razgovorima nema nikakvih dokaza zločina. Treće, Olympiacos prati razvoj događaja, ali prioritet mu je izgradnja tima za novu sezonu", saopćio je klub iz Pireja.

"Istraga koja je u toku je prilika za oporavak od najtamnije stranice u historiji grčkog nogometa. Ići će duboko i visoko koliko god bude potrebno. Naš je cilj očistiti sport i vratiti ljudima igru", rekao je zamjenik ministra kulture Giorgos Nikitiadis.