Nogomet
0

Turska: 15 osoba optuženo za namještanje utakmica

Totalsport
Aziz Yildrim
Aziz Yildrim
Državno tužiteljstvo u Ankari u četvrtak je saopćilo o podnošenju novih 15 kaznenih prijava protiv osumnjičenika za namještanje 19 nogometnih utakmica turske prve i druge lige.

Od 60-ak osumnjičenih za organiziranje manipuliranja rezultatima nogometnih utakmica, s kojima su istražitelji većinom obavili informativne razgovore, i među kojima ima slavnih imena turskog nogometa, od dužnosnika preko trenera do igrača (Ümit Karan), za nečasne će se radnje zasad suditi 22. Svi su optuženi zasad ostali u pritvoru.

Budu li proglašeni krivima, prema novousvojenom kaznenom zakonu koji objedinjuje prekršaje huliganizma s onima namještanja rezultata, prijeti im do 12 godina zatvora.

U središtu skandala su, ni manje ni više, aktuelni prvaci, nogometaši Fenerbahcea, i njihov predsjednik Aziz Yildirim. Istanbulski je klub dobio 16 utakmica u 17 posljednjih kola turske Superlige i time na koncu pretekao Trabzonspor u borbi za titulu.

Dokaže li se da su prvaci namještali, u najmanju će ruku ostati bez naslova prvaka. Prijete im i teže kazne, ovisno o raspoloženju i strogosti Turskoga nogometnog saveza. Odluku će u savezu morati donijeti do 15. jula, kada svi europski nacionalni savezi moraju prijaviti svoje kandidate za nastup u eurotakmičenjima, pa tako i za Ligu prvaka.

Yildirim je trenutno u bolnici. Hospitaliziran je zbog srčanih problema nakon što je policija pretresla njegov dom i ured. Istražitelji će s njim obavijesni razgovor obaviti čim mu se popravi zdravstveno stanje. O njemu ovisi hoće li i on pred sud.