Nogomet
184

Remi Hrvatske i Srbije na užarenoj Marakani

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Reprezentacije Srbije i Hrvatske remizirale su u večerašnjoj utakmici visokog rizika za kvalifikacije na Svjetsko nogometno prvenstvo (SP) u Brazilu koja je u okviru grupe A odigrana na stadionu Marakana u Beogradu.

Nakon 1:1 na Marakani, selekcija Srbije izgubila je sve šanse za kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, dok je Hrvatska sačuvala drugo mjesto u grupi A.

U izuzetno dobroj i napetoj utakmici povela je reprezentacija Hrvatske u 53. minuti susreta. Nakon odlične dubinske lopte Darija Srne, Mario Mandžukić je sam izašao pred golmana Srbije, Vladimira Stojkovića, i pogodio za vodstvo Srbije.

Srbija je na izjednačenje čekala 13 minuta. Srbijanski reprezentativac Miralem Sulejmani je u 66. minuti izveo slobodan udarac s desne strane i na petercu pronašao Aleksandra Mitrovića koji je glavom poslao loptu pod prečku za 1:1.

U ostatku utakmice mogla se vidjeti izuzetno napeta utakmica u kojoj su se smjenjivale šanse jedne i druge ekipe, no pogodaka nije bilo.

U žaru borbe Nemanja Matić je zbog prekršaja nad Ognjenom Vukojevićem dobio drugi žuti karton, pa je morao u svlačionicu. I Hrvatska reprezentacija je ubilježila jedan crveni karton. Dobio ga je Josip Šimunić nakon oštrog starta nad Sulejmanijem. Također, narednu utakmicu za Hrvatsku neće igrati ni Srna koji je dobio drugi žuti karton.

Selektor Srbije Siniša Mihajlović zahvalio se svojim momcima na požrtvovanju, rekao je da s dali sve od sebe i da njegovoj selekciji treba dati šansu u budućnosti, iako definitivno nemaju šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Očekivano, utakmica u Beogradu nije prošla bez nemilih scena. Hrvatska zastava gorjela je tako na sjevernoj tribini Marakane, a bacani su i topovski udari. Hrvatska himna glasno je izviždana prije početka utakmice, a na jednoj tribini stoji transparent na kojem ćiriličnim pismom piše "Vukovar". U jednom dijelu utakmice navijači Srbije su uzvikivali "Vukovar, Vukovar". Najvijači su čupali stolice na stadionu Marakana.

U skladu s ranijim dogovorima dva nacionalna saveza, hrvatski navijači nisu dolazili na utakmicu u Beograd.

Susret je izazvao veliku pažnju na Balkanu i u Evropi, pa je utakmici prisustvovao i slavni trener José Mourinho.  

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine:

Grupa A

Srbija - Hrvatska (Mitrović 66 / Mandžukić 53)

Makedonija - Wales 2-1 (Tričkovski 21, Trajkovski 80 / Ramsey 39 - 11m) Škotska - Belgija 0-2 (Defour 38, Mirallas 89)

Redoslijed: 1. Belgija 22 (8 utakmica), 2. Hrvatska 17 (8), 3. Srbija 8 (8), 4. Makedonija 7 (7), 5. Wales 6 (7), 6. Škotska 5 (8)