Marcina anketa
18

Realovi navijači glasali koga žele za trenera umjesto Zinedinea Zidanea

N. K.
Zinedine Zidane (Foto: EPA-EFE)
Zinedine Zidane (Foto: EPA-EFE)
Navijači Real Madrida izglasali su Josea Mourinha kao najidealniju zamjenu za Zinedinea Zidanea na klupi Kraljevskog kluba. Marca je objavila anketu s kandidatima ukoliko Francuz dobije otkaz, a Mourinho je nadmašio konkurenciju s 44 posto glasova.

Nekadašnji Juventusov trener Massimiliano Alegri je drugi s 23 posto. Treća je klupska legenda Raul s 21 posto, a samo 12 posto je glasalo za nekog van pomenute trojice.

Zidaneov povratak na Bernabeu nije najbolje prošao. Kraj prošle sezone nije ozbiljno shvaćen nakon sramotnog ispadanja iz Lige prvaka od Ajaxa dok je klub vodio bivši trener Santiago Solari. Zidane je tokom ljeta pojačao ekipu potrošivši na pojačanja 300 miliona eura, a najzvučniji je bio dolazak Edena Hazarda. Unatoč količini utrošenog novca, kvalitet Reala se nije poboljšao.

Pobijedili su u samo dvije od početne četiri utakmice u La Ligi i treći su na tabeli. Međutim, glavna tema je 3:0 poraz u srijedu od PSG-a. Upravo je Liga prvaka Zidaneova specijalnost pa je ovaj poraz upalio alarm.

Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)

Iznenađujuće je što su navijači Reala uzbuđeni zbog mogućeg povratka Mourinha koji je napustio klub prije šest godina. Kad su ga nedavno ispitivali, Jose se pokušao distancirati od potencijalnog drugog mandata u španskoj prijestolnici.

"Ne mogu trenirati Real jer već imaju trenera. To je to. Ne možete trenirati klub koji već ima trenera", rekao je tada Mourinho za Deportes Cuatro.

Mourinho je bez kluba otkako je u decembru otpušten u Manchester Unitedu, a 56-godišnjak vodi i na kladionicama kao zamjena Zidaneu. Poznat je i njegov odnos s Florentinom Perezom, koji mnogo cijeni Mourinha. The Special One je osvojio La Ligu 2012. godine i prekinuo dominaciju Barcelone Pepa Guardiole te je od tada u Perezovom srcu.

Inače, Mourinho je nedavno zainteresovao fanove oko povratka u trenerske vode tvrdeći da trenutno uči njemački jezik.

Bayernov trener Niko Kovač je pod konstantnim pritiskom pa bi možda putovanje u Njemačku moglo biti sljedeće u Mourinhovoj biografiji.