Savladali Alaves
13

Real uz pomoć VAR-a stigao na dva koraka do titule prvaka Španije

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Real Madrida upisala je sigurnu pobjedu na domaćem terenu protiv Alavesa u meču 35. kola španske La Lige rezultatom 2:0 i da bi i matematički osigurali titulu prvaka, Kraljevskom klubu u posljednja tri kola potrebno je pet bodova.
Alaves je nešto bolje otvorio meč i u trećoj minuti imao je dobru priliku da stigne u vodstvo, no udarac Joselua pogodio je prečku . Ipak, u 11. minuti Real stiže u vodstvo i to nakon što je sudija Jesus Gil Manzano pokazao na bijelu tačku poslije prekršaja nad Mendyjem.

Siguran realizator bio je Karim Benzema koji je u odsustvu Sergija Ramosa preuzeo odgovornost i loptu poslao u jednu, a golmana u drugu stranu. Ramos je ovaj meč preskočio zbog žutih kartona.

Real je samo tri minute nakon toga imao novu šansu, ovaj put preko Tonija Krossa, no udarac njemačkog veznjaka otišao je preko gola,da bi posljednju priliku u prvom poluvremenu imali gostujući igrači u 26. minuti kada je Oliver Burke propustio priliku.

Već na samom početku drugog poluvremena, tačnije u 50. minuti, Real Madrid postiže drugi gol. Nakon jedne greške u odbrani gostiju, lopta stiže do Benzeme, a on nesebično upošljava Asensija koji pogađa za 2:0 i svom timu donosi pobjedu. Treba reći da je ovu situaciju u više navrata provjerio VAR-a jer je Benzema bio u samoj liniji s odbranom Alavesa, no na kraju je uz dosta napora dosuđena prednost francuskom napadaču i Realu je priznat drugi gol.

Do kraja meča Benzema i Rodrygo su mogli postići još jedan gol za Real, odnosno Joselu za Alaves, no nisu bili precizni i susret je završen pobjedom domaćih od 2:0, što je ujedno osma uzastopna pobjeda ovog kluba nakon što je španska La Liga nastavljena.

Real Madrid nakon ove utakmice ima 80 osvojenih bodova, četiri više od Barcelone koja je na drugom mjestu i za titulu prvaka potrebno im je još minimalno pet bodova.

U narednom kolu tim Zinedinea Zidanea gostuje kod Granade, dok će Barcelona igrati protiv Valladolida u gostima.