Uoči 30. kola
0

Real treba hitnu pobjedu, Barca ne smije kiksati

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Kroz iduća tri dana odigrat će se deset utakmica 30. kola španske nogometne lige. Realno se radi o 29. kolu, jer s jednim španski prvoligaši kasne.

Fokus je na utakmicama koje igraju kandidati za naslov prvaka: Barcelona u subotu gostuje kod Mallorce, dok madridski Real dočekuje Real Sociedad.

  • Barcelonini će nogometaši u subotu odigrati prvu utakmicu kola dva sata prije no što na teren izađu Madriđani. Pobijede li na Balearima, stvorit će Realu dodatan pritisak jer će se, izgledno je, prednost smanjiti na svega tri boda. Već tradicionalno Josep Guardiola ima problema u odbrani: suspendiran mu je Dani Alves, Adriano Correia je povrijeđen dok je Eric Abidal izvan pogona, u čekanju transplantacije jetre. Na poziciji desnog beka Alvesa će zamijeniti neiskusni 20-godišnjak Martin Montoya, produkt La Masije koji je za prvu ekipu debitirao prije godinu dana.

  • Uprava nogometnog kluba Real Madrid odlučila je da ne održi redovmu konferenciju za novinare dan prije utakmice španske nogometne lige. Razlog je, naravno, bijes svih u klubu zbog utakmice igrane u srijedu protiv Villarreala koja je završila 1-1. Naime, u toj je utakmici sudija Romero bio katastrofalan, te je počinio nekoliko kardinalnih grešaka i na kraju potpuno izgubio konce vođenja susreta.

Najprije je, nakon izjednačujućeg pogotka Villarreala iz slobodnog udarca, prilikom čijeg je izvođenja držao ruku u zraku kao da se radi o indirektnom udarcu ali nije ništa dosudio kada je Senna postigao gol, isključio trenera Reala Josea Mourinha, zatim odbrambenog igrača Sergija Ramosa te veznjaka Mesuta Özila (svi Real).

"Svi smo ogorčeni suđenjem u utakmici s Villarrealom. Sudija je bio užasan te smo svi zajedno zabrinuti zbog kriterija suđenja kada su u pitanju naše i utakmice Barcelone", rekao je sportski direktor Real Madrida Miguel Pardeza.

  • Trećeplasirana Valencia putuje na teško gostovanje kod Getafea nakon domaćeg poraza (2-1) od posljednjeplasirane Zaragoze. Rezultirao je taj poraz rastućim pritiskom spram Unaija Emeryja, samozatajnog trenera koji već godinama drži klub na trećem mjestu, odmah iza Barcelone i Reala, uprkos kontinuiranoj rasprodaji najvećih zvijezda.
  • Nakon mjesec dana izbivanja s terena, Diego Ribas Cunha vraća se u kadar ekipe madridskog Atletica. Mogao bi zaigrati od prve minute pri podnevnom gostovanju Simeoneove ekipe kod Zaragoze.

  • Napadač Athletic Bilbaa i španske reprezentacije Fernando Llorente u utrci je s vremenom da bi spreman dočekao nedjeljno gostovanje kod Sporting Gijona. Zbog problema s kukom propustio je stasiti centarfor posljednje dvije utakmice.

Sastav Marcela Bielse, senzacionalni pobjednik nad Manchester Unitedom u Evropskoj ligi, izgubio je posljednja tri prvenstvena dvoboja. Asturijski se pak sastav grčevito bori za opstanak i treba mu svaki bod.