Primera
0

Real Madrid penalima do preokreta protiv Athletic Bilbaa

Totalsport
Ronaldo siguran izvođač s bijele tačke (Foto: AFP)
Ronaldo siguran izvođač s bijele tačke (Foto: AFP)
U posljednjoj utakmici zaostalog 1. kola španske nogometne lige, nogometaši Real Madrida preokretom su slavili na Santiago Bernabeu protiv Athletic Bilbaa s 4-1.

Bilo je veliko pitanje na koji će način reagirati momci trenera Josea Mourinha nakon što su se na dan utakmice pojavile glasine da je Portugalac izgubio autoritet "starosjedioca" u ekipi (Sergio Ramos, Iker Casillas...).

I krenulo je loše po "kraljevski klub" - već u 13. minuti nakon što je Javi Martinez uposlio Llorentea koji je zabio svoj sedmi pogodak za vodstvo gostiju. Međutim, vodstvo Athletica trajalo je svega 12 minuta s obzirom da je Marcelo, na asistenciju Benzeme, zabio za 1-1. S tim se rezultatom i otišlo na predah.

Već u prvoj minuti nastavka Iturraspe u svom kaznenom prostoru ruši Brazilca Kaku i sudija Antonio Luhoz pokazuje na bijelu tačku. Siguran izvođač bio je Cristiano Ronaldo, a to mu je ujedno bio 50. ligaški pogodak na Santiago Bernabeuu u 40 odigranih utakmica.

Dvadesetak minuta kasnije Nijemac Mesut Özil je ušao u kazneni prostor gostiju gdje ga ruši De Marcos, Francuz Karim Benzema natrčava na odbijenu loptu i zakucava je u mrežu, ali sudija poništava pogodak, te pokazuje na bijelu tačku te crveni karton Athleticovom igraču. Siguran izvođač najstrože kazne ponovno je bio Portugalac Ronaldo. Recimo i da je to bio deveti dosuđeni jedanaesterac za "kraljevski klub" ove sezone, te da nijedan drugi klub iz pet najjačih liga Evrope nije imao priliku toliko puta zabiti s bijele tačke.

Konačnih 4-1 postavio je Jose Callejon u 86. minuti susreta nakon savršene kontre u četiri poteza. Sergio Ramos je oduzeo loptu u obrani, proslijedio ju Özilu koji odmah daje Higuainu, a ovaj je savršeno sa sredine terena, u prazan prostor, gurnuo za Callejona. Mladi Španac gura loptu u "for" te iskosa s desne strane savršeno pogađa dijagonalni ugao Iraizozova gola. Callejon je u igru ušao svega sedam minuta ranije.

Recimo i da je Real ekipa koja je ove sezone upisala najviše pobjeda nakon što je prva primila pogodak.

Pobjedom je Real ponovno pobjegao Barceloni, koja je ranije slavila kod Malage s 4-1, na velikih pet bodova prednosti tačno na polovici prvenstvene utrke (19 kola). U nadolazećoj sedmici očekuje nas uzvratni susret četvrtfinala španskog Kupa kralja u kojem će Katalonci na svom Camp Nou braniti prednosti od 2-1 protiv "kraljevskog kluba.

Primera, zaostalo 1. kolo:

Malaga - Barcelona 1-4 (Rondon 85 / Messi 33, 51, 82, Sanchez 48) Osasuna - Valencia 1-1 (Lolo 90 / Soldado 84) Rayo Vallecano - Mallorca 0-1 (Ramis 57) Levante - Zaragoza 0-0 Real Madrid - Athletic Bilbao 4-1 (Marcelo 25, Cristiano Ronaldo 46-11m, 67-11m, Callejon

Redoslijed: 1. Real Madrid 49,

  1. Barcelona 44,
  2. Valencia 35,
  3. Levante 31,
  4. Espanyol 28...,
  5. Malaga 25...