Dodatni novac
241

Real podiže još 255 miliona eura kredita, stadion će izgledati spektakularno

N. K.
Santiago Berbabeu će biti spektakularan (Foto: Twitter)
Santiago Berbabeu će biti spektakularan (Foto: Twitter)
Španski velikan Real Madrid planira podići dodatnih 225 miliona eura kredita kako bi dovršio rekonstrukciju svog stadiona Santiago Bernabeu, a konačna odluka o tome trebala bi biti donesena na skupštini kluba u subotu.

Real je prema prvobitnom ugovoru s bankama podigao 575 miliona eura kredita kako bi Bernabeu pretvorio iz isključivo nogometnog stadiona u objekt s cjelogodišnjom namjenom.

Predsjednik kluba Florentino Perez najavio je kako će kamate na novi kredit biti oko dva posto, a cilj je povećanje prihoda i to sa sadašnjih 150 miliona eura godišnje na čak 400 miliona eura.

Real je u posljednjem desetljeću usedmerostručio svoje prihode pa su oni prije dvije godine iznosili čak 800 miliona eura, dok su i 2020. godinu okončali u plusu usprkos pandemiji koronavirusa.

Teren na novom stadionu će se pospremati, čuvati i u podzemlju održavati za utakmice, a njegovim uklanjanjem otkrivat će se teren s umjetnom travom.

Prostor se može prilagoditi sajmovima, košarkaškim, teniskim i utakmicama američkog fudbala, ali i koncertima.

Potpuna rekonstrukcija bi trebala biti gotova u decembru 2022. godine, što bi se poklopilo sa 75. rođendanom legendarnog stadiona.