La Liga
586

Real nakon preokreta pobijedio Barcelonu 3:2 i riješio sve dileme oko prvaka

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
U derbi susretu 32. kola španske La Lige Real Madrid je pobijedio Barcelonu rezultatom 3:2 i praktično je riješio pitanje prvaka.
Šest kola prije kraja Kraljevi I imaju 11 bodova više od Barcelone i utrka za prvaka je okončana, s obzirom da Katalonce samo još teorija drži u igri.

Prvo poluvrijeme obilovalo je kontroverznim sudijskim odlukama, a Barcelona je povela u 6. minuti golom Christensena. Real je poravnao u 18. minuti iz penala kojeg je realiizovao Vinicius, iako su igrači Barcelone smatrali da je Vasquez sam zapeo za nogu Cubarsija i praktično iznudio penal.

U 28. minuti viđena je prava VAR drama. Sudija Cesar Soto Grado je dugo vijećao sa sudijama u VAR sobi, jer pravog ugla kamere gotovo da nije bilo nakon što je udarac Yamala golman Reala Lunin zaustavio iza gol-linije.

Ipak, sudije su bile mišljenja da lopta nije cijelim obimom prešla gol-liniju, te pogodak nije priznat, iako je ostala dilema da li je to zaista bilo tako.

U Španiji ne postoji tzv. "gol tehnologija" koja sudijama u ovakim situacijama putem zvučnog signala sugeriše da li je lopta prešla gol-liniju, te je VAR morao odlučivati.

U finišu prvog poluvremena tešku povredu zadobio je Frenkie de Jong nakon dueala sa Federicom Valverdeom, a veznjak Barcelone je napustio teren na nosilima uz aplauze domaće publike.

U nastavku se igralo dosta oprezno s obje strane, a onda je u 69. minuti Barcelona ponovo povela. Lamine Yamal je ubacio s desne strane, a nakon odbijene lopte Fermin Lopez je iz blizine matirao Lunina za 2:1.

Radost Katalonaca trajala je samo tri minute, jer je Vazquez umakao odbrani Barcelone i neometan je poravnao na 2:2.

Do kraja je Barca napadala, ali do gola i pobjede nije mogla. Umjesto toga, u 91. minuti Real je nakon brzog napada došao do gola za 3:2, a strijelac je bio Bellingham kojem je ovo bio 17. pogodak u šampionatu.

Real Madrid će u narednom kolu gostovati Real Sociedadu, dok će Barcelona dočekati Valenciju.

Rezultat i strijelci:

Real Madrid - Barcelona 3:2 (Vinicius 18' pen., Vazquez 73', Bellingham 90+1' / Christensen 6', Fermin Lopez 69')

Tabela: