Derbi La Lige
33

Real i Barcelona večeras igraju El Clasico: Ko je u u ovom trenutku manje loš?

N. K.
Messi i Ramos (Foto: AFP)
Messi i Ramos (Foto: AFP)
Nogometaši Reala i Barcelone večeras će od 21 sat na stadionu Santiago Bernabeu igrati novi El Clasico, ovaj put u okviru 26. kola La Lige.

Stanje na samom vrhu tabele španskog prvenstva se brzo promijenilo budući da je Real izgubio prednost u odnosu na Barcelonu te sada prije velikog derbija ima dva boda manje od Katalonaca i prioritet pobjede.

"Sve je moguće u duelu protiv najvećeg rivala, ali nadamo se najboljem. Moja se ekipa sigurno može izdignuti nad lošijim nastupima u posljednje vrijeme. Formula za uspjeh u ovakvom derbi susretu su glava, srce i zajedništvo. Sve to mi imamo, ali moramo to i pokazati", rekao je prije velikog duela Realov trener Zinedine Zidane.

Reala bi potencijalni poraz gurnuo na pet bodova zaostatka i bez obzira na neuvjerljivost oba tima tokom posljednjih mjeseci, bio bi to novi udarac Madriđanima i vrlo teška situacija do kraja sezone.

S druge strane, Barcelona se vratila na tron La Lige, pobijedila je zadnje četiri ligaške utakmice, ali je više iskoristila posrtanja Reala nego što je došlo do nagle pozitivne promjene katalonskih navika.

"Realu je ovaj meč vjerovatno nešto važniji nego nama kada govorimo o stanju na tabeli. Ništa se, naravno, ne bi riješilo niti našom pobjedom, ali bi stvorenih pet bodova plusa ipak vrlo lijepo izgledalo. Opušteni smo, imamo plan koji moramo sprovesti na terenu i radujemo se ovom izazovu", izjavio je trener Barcelone Quique Setien.

Vrijedi istaći da je Barca, osim duela s Eibarom, teško dolazila do pobjeda, a u međuvremenu su ispali u Kupu kralja (od Athletica) te su se spašavali poraza u prvom duelu osmine finala Lige prvaka (1:1 kod Napolija).

Sve te činjenice govore u prilog tome da će se u današnjem El Clasicu praktično tražiti ko je u ovom trenutku manje loš od dva velika rivala.

Što se tiče izostanaka, kod Reala nedostaju Asensio i Hazard zbog povreda te Rodrygo zbog crvenog kartona, dok su kod Barcelone povrijeđeni Alba, Dembele, Roberto i Suarez.

Tabela: